auto
0

Volkswagen u Brazilu suočen s problemima

FENA
Sindikati radnika Volkswagena u Brazilu objavili su kako će 22. svibnja obustaviti rad u znak protesta zbog najave njemačkog proizvođača o otpuštanjima u pet tvornica. Kao uzrok tom nepopularnom potezu navodi se slaba prodaja, javljaju hrvatski mediji.

Sindikati navode kako strahuju od 5700 otkaza, iako je Volkswagen službeno zanijekao tu brojku. Ipak je potvrđeno da su otkazi neminovni, jer snažna lokalna valuta šteti izvozu.

'Rad ćemo obustaviti kada i kako mi to poželimo. Tako će tvrtka shvatiti kako je počela borbu s teškim posljedicama za društvo, ali i za image Volkswagena', rekao je Jose Lopez Feijoo, predsjednik jednog od sindikata metalaca koji zastupa radnike tvornice.

Šef Volkswagena u Brazilu Hans-Christian Maergnar objašnjava kako troškovi proizvodnje u Brazilu moraju pasti za 25 posto. Dodao je kako bi se izvoz mogao povećati na 100.000 vozila godišnje do 2008., ali uz trenutnu situaciju u kojoj je dolar na najnižim vrijednostima u zadnjih pet godina, to je teško izvesti bez otpuštanja.

I drugi proizvođači automobila lobirali su kod vlade za pozajmice, kako bi uspjeli održati izvoz na prihvatljivoj razini.