Od 2024. godine
6

Volkswagen "spašava" tradiciju, organizuje susret GTI fanova u Wolfsburgu umjesto Wortherseeja

D. B.
Kompanija Volkswagen je pronašla rješenje da "spasi" tradicionalno GTI okupljanje fanova nakon što je saopćeno da od legendarnog Wortherseeja u Austriji više nema ništa.

Fanovi modela iz Volkswagen Grupe se okupljaju oko jezera Worthersee u Austriji od 1982. godine kako bi pokazali svoje voljene automobile i dijelili tuning ideje. Međutim, lokalna zajednica je odlučila da ne želi više biti domaćin ovog događaja, tako da su fanovi četverotočkaša "ostavljeni na cjedilu". Srećom, Volkswagen je odlučio "spasiti stvar" te će organizovati okupljanje u Wolfsburgu od sljedeće godine.

U Volkswagenovim planovima za 2024. godinu je takozvani događaj GTI Coming Home, koji će ugostiti entuzijaste i zaljubljenike u sportske, performance i egzotične Volkswagenove modele blizu proizvodnog postrojenja u Wolfsburgu.

Naravno, događaj neće biti rezervisan samo za VW modele, nego su dobrodošli i automobili drugih brendova iz grupacije.

"Naši GTI fanovi su izuzetno važni za Volkswagen te je komunikacija s njima veoma vrijedna. Zbog toga smo nakon otkazivanja GTI okupljanja na jezeru Wortherseee odlučili prilično brzo ponuditi GTI zajednici novi dom u Wolfsburgu", izjavila je šefica Volkswagenovog marketinga Imelda Labbe.

Osim što će biti domaćin događaja u budućnosti, Volkswagen želi napraviti evoluciju s novim idejama koje će stići direktno od fanova. Vremena do naredne godine ima, tako da će kompanija razgovarati o idejama s fanovima i pokušati ih implementirati na najbolji mogući način. Za 2024. godinu je VW obećao prezentacije automobila, okupljanja klubova, različite događaje i iznenađenja.

Što se tiče lokacije u Austriji, lokalna zajednica je bila nezadovoljna zbog nezvanilnih okupljanja proteklih godina na kojima je često bilo problema i policijskih intervencija. Gradonačelnik Markus Perdacher je rekao da želi da grad kreira "atraktivne i održive prostore za život", koji se očigledno ne poklapaju s konceptom okupljanja entuzijasta.