auto
18

Volkswagen optužen za lažiranje rezultata o ispuštanju štetnih plinova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Veliki skandal potresa njemačkog automobilskog giganta Volkswagen, nakon što je ta kompanija u SAD-u optužena da je uz pomoć posebnog uređaja tokom testnih vožnji smanjivala nivo štetnih ispušnih plinova za razliku od "normalne" vožnje kada je taj nivo bio dosta viši.

Nakon što su američki regulatori iz Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) otkrili da je kod određenih automobila nivo štetnih ispušnih plinova viši nego što je dozvoljeno, obratio se i izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn.

"Lično mi je izuzetno žao što smo iznevjerili povjerenje naših kupaca i javnosti općenito", kazao je Winterkorn.

On je u međuvremenu pokrenuo istragu o uređaju koji je omogućio VW vozilima da tokom testiranja ispuštaju manje štetnih plinova u odnosu na "normalnu" vožnju. Dionice ove kompanije su pale za 18 posto, a također je naređeno da se povuče oko pola miliona vozila sa tržišta u SAD-u, prenosi BBC.

EPA je otkrila "sporni uređaj" u nekoliko dizelskih modela, poput Audija A3, VW Jette, Bube, Golfa i modela Passata. Osim plaćanja kazne koja bi mogla iznositi nekoliko milijardi dolara, čelnici Volkswagena mogli bi se suočiti i s optužbom za kriminal.

Iz EPA-e su poručili da je kazna za svako vozilo koje nije u skladu s propisima o nivou ispušnih štetnih plinova 37.500 dolara. Ako se uzme u obzir podatak da je Volkswagen od 2008. do 2015. godine prodao oko 482.000 automobila, onda bi ta kazna mogla iznositi oko 18 milijardi dolara.

Ovaj skandal se desio samo pet mjeseci nakon što je kompaniju napustio bivši predsjednik Ferdinand Piech, zbog neslaganja s Winterkornom. Uskoro će zasjedati i odbor Volkswagena koji će odlučiti da li će produžiti ugovor izvršnom direktoru Winterkornu do 2018. godine.

Da stvar bude još gora, Volkswagen je u proteklom periodu u SAD-u promovirao svoje dizelske automobile kao mnogo bolje za okoliš. Iako su iz Volkswagena uputili izvinjenje, nesumnjivo je kako će se ove optužbe negativno odraziti na poslovanje kompanije.