auto
84

Volkswagen povlači 8,5 miliona automobila iz Evrope

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Volkswagen je objavio da će povući 8,5 miliona autmobila iz Evrope kao rezultat skandala u vezi sa softverom za lažiranje podataka o emisiji izduvnih gasova.

Detalji o ovome nisu objavljeni, ali kazali su da će kompanija kontaktirati klijente direktno. Također, istakli su da ubrzano rade na pronalasku rješenja koje će popraviti problem i riješiti ovu situaciju.

Njemački mediji objavili su da je KBA (njemački Savezni ured za motorna vozila) ranije odbila prijedlog Volkswagena da vlasnici automobila dobrovoljno dovezu svoje automobile na popravku. U međuvremenu, italijanska policija izvršila je raciju u prostorijama ove kompanije u Veroni i i prostorijama Lamborghinija u Bolonji. Kako navode mediji, italijansko tužilaštvo istražuje navodnu komercijalnu prevaru.

U međuvremenu je i šef VW-ovog krila u SAD-u dao ostavku. Iz kompanije su izjavili kako je Winfried Vahland napustio mjesto zbog "razlike u shvatanju filozofije kompanije između njega i upravnog odbora.

Poršlog mjeseca, američke vlasti otkrile su da neki Volkswagenovi dizel automobili imaju softver koji lažira podatke o emisiji izduvnih gasova. Proizvođač automobila priznao je da je u oko 11 miliona automobila širom svijeta ugrađen ovaj softver.

Volkswagen će uložiti 6,5 milijardi eura kako bi se oporavio od ovog skandala, ali eksperti vjeruju kako će im trebati mnogo više novca da riješe sve probleme i poprave sporne automobile.

Dionice komapnije su blago skočile prošle sedmice, ali i dalje 20 posto u padu otkako je skandal izbio sredinom septembra.