I zvuk i slika
46

Posljednju Novitec kreaciju na temu Urusa pokreću 782 konjske snage

E. L.
Iza naziva Novitec Esteso Widebody krije se perfektno dorađen Urus Performante uz koji je posebna pažnja posvećena zvuku koji proizvodi ispušni sistem Lamborghinijevog SuperSUV-a.

Posmatran izvana, Lamborghini Urus koji poznata njemačka tuning kompanija Novitec nudi iza naziva Esteso Widebody od standardnog modela razlikuje se po mnogobrojnim karbonskim karoserijskim elementima među kojima se ističu prošireni blatobrani i poklopac motora po uzoru na rješenje koje su u Lamborghiniju odabrali za "skoro pa trkaći“ Huracán STO.

Drugačije su dizajnirani i elementi prednjeg odbojnika, spojler na petim vratima i zadnji difuzor zraka u čijim se krajevima šepure četverostruki završeci novorazvijenog adaptivnog ispušnog sistema s kojim je zvuk Lamborghinijevog najpraktičnijeg automobila još upečatljiviji u poređenju sa standardnom verzijom, čak i kada se radi o verziji Performante. Šlag na torti predstavlja komplet novih 23-inčnih ojačanih aluminijskih felgi koje "potpisuje“ poznata kompanija Vossen na kojima su gume dimenzija 285/35 naprijed i 325/30 nazad.

Novitec se nije zadržao samo na elementima koji mijenjaju izgled automobila, jer 4-litarski biturbo V8 motor u Esteso priči umjesto standardnih 666 konjskih snaga i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta raspolaže sa 782 konjske snage pri 6.200 obr/min i 1.032 Nm obrtnog momenta od 2.900 obr/min.

S dodatnom snagom, integralnim pogonom i rekalibriranim 8-stepenim automatskim mjenjačem SuperSUV iz mjesta do "stotke“ stiže za 3,1 sekundu i prestaje ubrzavati kada se na displeju brzinomjera pojavi broj 311, što je za 0,2 sekunde i 5 km/h bolje od tvorničkih podataka za verziju Performante.

Podršku dodatnoj "ergeli“ daje i dorađen adaptivni ovjes s kraćim oprugama, što podnicu primiče tlu dodatnih 25 milimetara, a u Novitecu su zaključili da nije potrebno intervenisati oko kočnica koje je Lamborghini odabrao za Urus Performante. Što se tiče promjena u kabini, potencijalnim kupcima nudi se mnogo mogućnosti odabira boja i materijala uz koje bi njihov Esteso Widebody moga biti jedinstven.