Legalan za vožnju
21

Audi R8 nakon nesreće "oživljen" i pretvoren u monstruma sa 1.500 KS

D. B.
Ono što može biti legalno za cestu danas se razlikuje ovisno o lokaciji, a u SAD-u je. čini se, sve moguće.

Primjer je Audi R8 GT iz 2012. godine, koji je proizveden u svega 333 primjeraka od čega je 90 prodano u SAD-u. Pokreće ga poboljšana verzija 5,2-litarskog V10 motora koja razvija 552 KS i 540 Nm obrtnog momenta. Prema fabričkim specifikacijama, GT može ubrzati od 0 do 100 km/h za 3,6 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 320 km/h. Jasno je da se radi o veoma snažnom i brzom automobilu.

Međutim, ovaj rijetki automobil je doživio tešku nesreću nakon što je prodan drugom vlasniku koji ga je imao samo šest dana prije nego ga je uništio. Prednji dio je u potpunosti uništen, kao i vrata vozača te panel s desne strane. Audi je stajao u takvom stanju dok nije prodan trećem vlasniku, Austinu iz kompanije LeeC Parts i garaže Scrap Life Garage. Pomislio je da je automobil vrijedan spašavanja te je sa svojim timom napravio nešto sasvim posebno.

Motor su sredili stručnjaci iz Underground Racinga koji su poznati po ugradnji velikih turbopunjača, tako da R8 GT sada umjesto 552 razvija oko 1.500 KS. S obzirom na činjenicu da je karoserija oštećena, paneli su samo odbačeni, a automobil koristi neke dijelove različitih proizvođača. Interesantna su svjetla koja su preuzeta od Fordovog Mustanga.

Austin još uvijek nije testirao automobil na 402 metra. On će vremenom napraviti i prednji dio, a zasad ga može voziti bez pronlema.

Vezani članci