Tuning
4

Alpha-N Performance nudi BMW 1M sa 564 KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za vlasnike BMW-a 1M Coupe, koji se smatra jednim od najboljih automobila koji su "rođeni" u BMW-ovom M odjelu, renomirana tuning kompanija Alpha-N Performance pripremila je paket poboljšanja koji uključuje i dodatne 224 konjske snage.

Bez obzira što je BMW M2 (koji se smatra duhovnim nasljednikom modela 1M) trenutno u centru pažnje svjetske javnosti, u inžinjerijskom timu tuning kompanije Alpha-N Performance došli su na ideju da zainteresovanim vlasnicima BMW-a 1M ponude sveobuhvatan paket poboljšanja.

Najintrigantniji dio cijele priče je redni 6-cilindarski biturbo motor koji umjesto standardnih 340 sada raspolaže sa čak 564 konjske snage. Pored dodatnih konjskih snaga porasla je i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koji sada umjesto 500 iznosi 734 Nm.

U Alpha-N Performance kažu da su za cijelu operaciju, pored uobičajenog rekalibriranja centralne upravljačke jedinice i instaliranja novog izduvnog sistema, morali koristiti kapacitetnije turbo-punjače i drugačiji međuhladnjak zraka, a instaliran je i novi sistem za ubrizgavanje goriva, zajedno sa novim svjećicama, kablovima za paljenje i pumpom za gorivo.

Zbog dodatnih konjskih snaga i znatno povećane vrijednosti obrtnog momenta Alpha-N je standardno kvačilo zamijenila kapacitetnijom verzijom, poboljšane su i kočnice, a višestruko podesiv ovjes za ovu priliku „posuđen“ je u kompaniji Öhlins.

U odnosu na standardni 1M promjene u unutrašnjosti uključuju BMW Performance prednja sjedišta, drugačiji upravljač sa integrisanim LED indikatorom za optimalno vrijeme izmjene stepena prenosa, a tu je i "race" display za nadzor nekoliko parametara automobila.