Razvija 850 KS
11

AD Charon je AMG C63 S suptilnog dizajna i brutalnih performansi

D. B.
Sedani visokih perfomansi postaju sv brži, a u konstantnoj "potjeri" za snagom i brzinom njemački proizvođači na tržište plasiraju neke od najboljih modela ovog tipa. Međutim, ima i onih koji ih uspiju učiniti još boljim.

Jedan od "žestokih" sedana svakako je Mercedes-AMG C63 (W205 generacija), koji je zahvaljujući poljskom tuneru pod nazivom Auto-Dynamics postao "ubica" superautomobila. Ova kompanije je poznata po nekim izuzetno brzim superautomobilima, a najnovija kreacija je nazvana Charon.

Auto-Dynamics je imao jednu stvar "na pameti" kada je započeo rad na ovom projektu, a to je da automobil razvija više od 800 KS. Kako bi se ovo postiglo, standardni 4,0-litarski biturbo V8 motor je rastavljen te je većina komponenata zamijenjena dijelovima visokih performansi.

Turbopunjači su modificirani na "hladnoj i toploj" strani kako bi se poboljšala efikasnost, a katalizatori (katalitički pretvarači) su uklonjeni te su ugrađene downpipe cijevi.

Kako bi motor mogao bolje "disati", ugrađen je karbonski usisni sistem, a tu su i novi veći međuhladnjaci. Ulje mjenjača je zamijenjeno lubrikantom visokih perfomansi.

Remapiranjem ECU jedinice su se iskoristile nove komponente, a krajnji rezultat je masivna snaga. Motor sada isporučuje 843 KS i 972 Nm obrtnog momenta.

Kočnice su dobile nova čelična kočiona crijeva i tekućinu visokih performansi.

Tuner je pripremio nove opruge kojima je spustio automobil, a tu je i set BBS CI-R 20-inčnih felgi od legura crne boje i sa Michelin Pilot Sport 4S gumama dimenzija 255/30 R20 naprijed i 275/30 R20 nazad.

Eksterijer je doživio značajne promjene, ali u minimalističkoj formi. Hromiranih dijelova više nema, ali je tu niz suptilnih AD850+ oznaka, kao i mali spojler na poklopcu prtljažnika. Automobil je lakiran u mat verziju Brilliant plave boje.