auto
0

"Toyota" priznala da 270.000 prodanih vozila ima grešku u motoru

Sarajevo-x.com
Iz "Toyote" su u četvrtak izjavili da 270.000 prodanih vozila, uključujući i luksuzne Lexus sedane, ima grešku u motoru, objavio je "Associated Press". Japanski mediji su objavili da kompanija razmišlja o povlačenju vozila sa tržišta, ali nisu imenovali izvor ove informacije.

"Toyotin" glasnogovornik Hideaki Homma je rekao da kompanija razmišlja o mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi se riješio problem defektnih motora, ali je odbio potvrditi da postoji mogućnost povlačenja vozila sa tržišta.

Japanski proizvođač vozila je posljednjih mjeseci pokušavao popraviti svoj ugled, koji je narušen nedavnim povlačenjem osam miliona automobila s tržišta zbog iznenadnog nekontrolisanog ubrzanja i drugih grešaka.

Od ukupno 270.000 vozila sa greškom u motoru, 180.000 ih je prodano izvan japanskog tržišta. Među njima je i model "Toyota Crown" te nekoliko "Lexusa".

Iz ove kompanije kažu da nije bilo nesreća uzrokovanih ovom greškom, ali nisu naveli kako su za nju zapravo doznali.

Dionice koje su koštale 3045 jena (28 eura) su u četvrtak doživjele pad za 1,1 %.

Vlada SAD-a je nedavno kaznila japanskog proizvođača sa rekordnih 16,4 miliona dolara zbog toga što su sa tržišta sporo povlačili defektna vozila.

Distributeri "Toyote" su popravili milione vozila, ali se još uvijek suočavaju sa više od 200 tužbi zbog saobraćajnih nesreća uzrokovanih defektima. Također, vrijednost vozila i dionica je opala.

Kompanija je prošle sedmice objavila da će sa tržišta biti povučeno 17.000 luksuznih hibridnih Lexusa, nakon što je testovima utvrđeno da će se u slučaju većeg oštećenja zadnjeg dijela vozila gorivo prosuti iz rezervoara.