Nova era
8

Touran će biti indirektno zamijenjen električnim modelom ID Buzz

D. B.
Odlazak SEAT-ove Alhambre signalizuje početak nove ere za Volkswagen Grupu, slična sudbina očekuje i Volkswagenov Shara, a dani manjeg Volkswagnovog Tourana su također odbrojani.

Touran će biti dostupan u narednih godinu ili dvije, ali će definitivno biti penzionisan. S obzirom na činjenicu da Tiguan Allspace nudi sličan prostor u unutrašnjosti te privlačniji oblik SUV-a, u Volkswagenu vjeruju da nema potrebe za novim Touranom. Umjesto toga se očekuje indirektna zamjena u obliku električnog mdoel ID Buzz.

"Neki će reći da je Touran dosadan automobil, ali je on itekako praktičan, sjajan za porodice, a kupci dobijaju mnogo za svoj novac. Sada imemo druge koncepte kao što su Tiguan Allspace, SUV sa sedam sjedišta, a pripremamo i sljedeću generaciju ID Porodice uključujući ID Buzz koji trenutno razvijamo. Ovo su realni nasljednici Tourana", izjavio je za Autocar član Volkswagenove uprave za istraživanje i razvoj Frank Welsch.

Dakle, uskoro neće biti moguće kupiti Volkswagenov minivan s konvencionalnim motorom, nego će izbor biti ID Buzz s električnim pogonom, zanimljivim izgledom i praktičnom unutrašnjošću.

"Buzz nudi dosta prostora i sjajno izgleda. Produkcijska verzija je još bolja od koncepta, sadržavat će ono najbolje što ima Touran. MPV-jevi nisu mrtvi, ali potražnja opada. Treba im bolji dizajn", zaključio je Welsch.