Estetska zvijezda među kompaktima
0

FOTO+VIDEO / TEST: Opel Astra Sport 1.4 Turbo

Tekst i foto: Elvir Zubović <br />Video: Jasenko Korjenić
Nakon što je Insignia predstavila novi iskorak Opela kako u dizajniranju tako i u gradnji automobila, logičan korak je bio da i ostali modeli u ponudi "pokupe" najbolje od tog pristupa. Četvrta generacija Astre se bez ustručavanja nameće kako najatraktivniji primjerak u klasi, a uz ostale kvalitete ima jasne ambicije da bude možda i najuspješnije izdanje Opelovog kompakta od kada je Kadetta zamjenila Astra.

Nakon što je sa prethodnom generacijom Astre i Vectre Opel u velikoj mjeri vratio povjerenje tržišta i pouzdanost i kvalitetu svojih automobila podigao na zavidan nivo bilo je jasno kako je sljedeći logičan korak bio temeljitije se pozabaviti samom estetikom i privlačnosti automobila. Potpun odmak od konzervativnosti Vectre na najbolji način je pokazala Insignija, koja više nije ni ime dijelila sa prethodnim modelom.

Logično je bilo da recept tako dobro prihvaćenog i nagrađivanog automobila treba samo primjeniti i na ostale modele, a prva u nizu bila je Astra. Naravno, odličan izgled je ključan element uspjeha, ali ne i jedini, pa će ne tako atraktivnu, ali snažno etabliranu, konkurenciju morati nadmašiti i drugim vrijednostima.

Među najvećim i najprivlačnijim u klasi

Prije nego se i spomene izgled Astre, neminovno je istaći da pojavu Astre prije svega diktiraju njene proporcije. Sa visinom od preko 1,5 metara i znatno dužim međuosovinskim razmakom nego kod prethodnog modela Astra gotovo da izlazi iz gabarita kompaktne klase, koja, usput rečeno, već odavno i nije baš tako kompaktna.

Za razliku od svojih prethodnica koje su se isticale čistim i oštrim linijama koje su ih činile i previše klasičnim, nova Astra se hvali karoserijom koja nastoji izgledati kao jedna homogena skulptura, i u tome u velikoj mjeri uspjeva.

Elegantan i fluidan okvir bočnih prozora, uz izraženo široke bokove, čini Astru vrlo dominantnom pojavom, pa je jasno da je Opel uspio naći idealan kompromis atraktivnog i elegantnog dizajna koji je istovremeno dovoljno klasičan tako da neće prebrzo zastarjeti.

Također, kao i na testnom automobilu, za potpun doživljaj dinamičnog stila Astre poželjni su i aerodinamički dodaci iz opcijskog OPC Line paketa, koji zaista čine veliku razliku u odnosu na standardni izgled. Ujedno, žrtva velikih i širokih blatobrana biće izbor naplataka, pa je tako Astru zaista šteta odabrati bez 17-inčnih točkova. Tek će oni dovoljno popuniti otvore blatobrana, a i sam "stav" Astre učiniti potpunim.

Luksuzna unutrašnjost uz kompromisnu prostranost

Prvi kontakt sa unutrašnjošću Astre može dovesti do zabune, pored toga što je nemjerljivo savremenija od prethodne, i sam nivo luksuza je neobično sličan onom u Insigniji. U ovom slučaju ne govorimo samo o oblicima i dizajnu, već je ukupan osjećaj kvalitete i smještaja gotovo jednak kao u većem Opelu.

Naravno, zasluga toga ide i na račun brojnih opcija koje su dodane na testni model, ali u svakom slučaju Opel je na najbolji način pokazao koliko novi model zaista treba biti nov u odnosu na prethodnika. Za razliku od nekih konkurenata koji samo dobiju novo ime, Astra je u novoj generaciji zaista i donijela pregršt novosti.

Ipak, da ne bi sve bilo savršeno u svakodnevnoj upotrebi pokazalo se da je Astra ipak platila priličan danak odličnom izgledu. Pored loše preglednosti, zbog izuzetno položenog vjetrobrana ali i visokih bokova pri vožnji unazad, linija krova ali i ostale linije karoserije uticale su na to da i pored raskošnih vanjskih dimenzija Astra u unutrašnjosti i ne nudi očekivano raskošan prostor.

Konkretno, prtljažnik i u slučaju kada se iskoristi dvostruko dno, ostaje jedan od najmanjih u klasi, što se može smatrati značajnim nedostatkom kada u isto vrijeme dolaze konkurenti koji nude i do 40 litara više zapremine. S druge strane, raskošna sjedišta koja vožnju čine vrlo ugodnom s druge strane su značajno smanjila prostor kojim raspolažu putnici u zadnjem dijelu. Visočijim će putnicima tako koljena vjerovatno doticati naslone prednjih sjedišta, dok će im više problema zadavati mjesto za glavu, zbog padajuće linije krova.

Iz perspektive vozača Astra djeluje mnogo ugodnije. Pozicija upravljača je izdašno podesiva, a ugodan je i sam ugao upravljača u odnosu na sjedište. Naravno, dodatno profilisana sjedišta sa sjedećim dijelom kojeg se može dodatno produžiti spadaju u najbolji dio unutrašnjosti, iako su i dalje, u skladu sa njemačkom školom, za nijansu pretvrda. Vozaču će pri prvom kontaktu prije svega zasmetati veliki A nosač koji značajno smanjuje preglednost, a kod bolje opremljenih modela posao ne olakšava ni centralna konzola na kojoj je jednostavno previše prekidača.

Također, vozaču će, barem ispočetka, zasmetati položaj ručica za svjetla i brisače koje su u odnosu na stub upravljača postavljene previsoko, dok će one sa većim stopalima iritirati preuzak prostor između pedale kvačila i oslonca za lijevu nogu. S druge strane, dobar ugođaj vožnje pored kvalitetne izrade ističe i raskošno ambijentalno osvjetljenje, pogotovo ono oko ručice mjenjača.

Zgodan detalj je i izmjenjivo osvjetljenje instrumenata, pa u skladu sa svojim raspoloženjem vozač može odabrati između opuštajućeg blago plavog osvjetljenja ili agresivnijeg crvenog.

Raznovrsna upotreba uz savremeni turbo motor

Uz brojne novosti koje je sa sobom donijela nova Astra jedna od najvažnijih je i generacija novih turbobenzinskih motora koji uspješno kombinuju rafiniranost i dobre performanse. Ovakvi motori su već odavno postali standard u ponudi većine proizvođača, a dobar odziv tržišta pokazuje da čine dobar kompromis za vozače koji se i prema svojim potrebama nalaze negdje između klasičnih atmosferskih benzinaca i savremenih turbodizelaša.

Manji u ponudi, 1,4-litarski NET, sa 140 KS i 200 Nm djeluje kao više nego dobra alternativa za atmosferske benzince koji kao da postaju stvar prošlosti. Kombinacija male mase i visoke specifične snage, koju obezbjeđuje prednabijanje zraka, imaju vrlo pozitivne osobine u vožnji. Snagu motor razvija vrlo linearno, te je zadršku turbopunjača teško primjetiti, dok je primamljiv način na koji u nižem radnom području isporuka snage izgleda prepoznatljiva za turbomotore, dok u višem radnom području naglasak prelazi na vrijednosti klasičnih 16-ventilskih benzinaca.

Tako sam osjećaj vožnje djeluje kao odlična kombinacija modernog turbodizelaša i rafiniranog atmosferskog benzinca. Zanimljivo je da i uz deklarisanih 200 Nm okretnog momenta u praksi on i ne djeluje tako uvjerljivo, pa će u krajnjim naporima izgledati kao da manju radnu zapreminu "mekani" turbopunjač ipak nije u potpunosti nadoknadio.

Opel, kao i ostali proizvođači, upravo i nastoji iskoristiti najbolje osobine iz obje tehnologije, kako po pitanju performansi, tako i po pitanju ekonomičnosti. Pa iako je 1,4 turbobenzinac sposoban za "dvoličnu" vožnju ipak ne treba očekivati pretjeranu skromnost u potrošnji goriva. Elastična i vrlo suzdržana vožnja ključni su elementi da bi se prosjek zadržao na oko obećanih sedam litara, dok deklarisanih 4,7 litara na 100 kilometara, na otvorenoj cesti, iskreno i ne djeluju realno ostvarivi.

Ukupno, ovakav motor predstavlja vrlo poželjan izbor, a uz realna očekivanja zadovoljiće i performansama i ekonomičnošću, uz bitan element da njegov tih rad i uglađenost još uvijek ni najsavremeniji dizelaši ne mogu dostići.

Sposobna i za dinamičnu vožnju

Kada paket opreme nosi ime "sport" i kada motor koliko god malu zapreminu imao dolazi sa 140 KS, teško je ne zanijeti se da bi i vožnja mogla biti na tragu vožnje sportskog automobila. Opel se i kod ovjesa nove Astre dodatno potrudio, pa iako nije odabrao skupi multilink, zadnju torzionu osovinu unaprijedio je Wattsovim sponama koje na relativno jednostavnom principu poluga eliminišu bočne sile i u vožnji auto čine duže neutralnijim.

U kombinaciji sa velikim točkovima Astra je možda nešto neudobnija, ali je uz doplatni prilagodljivi ovjes jednako sposobna za dinamičnu vožnju, kao i za ugodna putovanja. S druge strane, vozaču će zasmetati činjenica da se u Opelu ni ovaj put nisu posebno pozabavili mjenjačem, pa će brze izmjene stepeni prenosa biti vrlo teško izvedive zbog "zapinjanja" pri ubacivanju u drugu "brzinu". S druge strane, sa ovim motorom i kombinacijom velike i relativno teške karoserije do izražaja dolazi mala radna zapremina, pa kočenje motorom djeluje gotovo neprimjetno.

S druge strane, za pohvalu je upravljač i osjećaj kojeg pruža. Postala je prilična rijetkost da savremeni automobili nude dobar osjećaj težine upravljača, a Opel je sa Astrom uspio upravo to. Tako i pri visokim brzinama vođenje Astre ne predstavlja problem, i može se vršiti vrlo precizno.

Sa dobrom cijenom za potpunu ponudu

Iz nekih predrecesijskih vremena ostala nam je navika da automobili koji donesu toliko novosti kao što je to uradila Astra moraju i mnogo koštati. Ipak, Opel je u BiH ostao prilično skroman, pa je trenutno Astra jedna od najboljih kupovina u klasi. Naravno, za tu konstataciju nije ni u kojem slučaju dobar primjer testnog automobila koji je imao skoro 12 hiljada maraka dodatne opreme u i na sebi.

Tako sa ovim motorom, koji opravdano privlačni mnogo pažnje, Astra košta manje od 30 hiljada, dok osnovni model dolazi već za 27 hiljada maraka. Uz promišljeno odabiranje opreme Astra postaje i jedna od najpovoljnijih na tržištu, a za potpunu privlačnost bio bi poželjan još i garancijski rok duži od trenutno ponuđene dvije godine.

Iako nije bez nedostataka, mnogo toga se Astri može oprostiti na "lijepe oči", tačnije na ljepotu karoserije, a s druge strane ostaje činjenica da je ovo uvjerljivo najkompletniji i najbolji kompakt kojeg je Opel napravio. Naravno, sa ovakvom ponudom Astra već sada postaje vrlo popularan izbor u BiH, te se za dalje uspjehe preporučuje da ovakve "akcijske" cijene i dalje ostanu na snazi.

Osnovni podaci testnog automobila: Opel Astra Sport 1.4 Turbo Cijena osnovnog benzinskog modela: 27.082 KM Cijena testnog modela do registracije: 43.257 KM

Motor: Zapremina 1.364 ccm, snaga: 103 kW/140 KS, obrtni moment: 200 Nm pri 1.850 do 4.900 okr/min

Dimenzije: dužina 441,9 cm, širina 181,4 cm, visina 151 cm, međuosovinski razmak 268,5 cm. Zapremina prtljažnika: od 370 do 1.235 litara. Masa: 1.393 kg.

Performanse: Ubrzanje 0-100 km/h 12,8 s, najveća brzina: 168 km/h Potrošnja: Test - 9,9 l/100 km. Tvornički - grad 7,9, otvoreno 4,7, kombinovano 5,9 l/100 km

Sadržaj paketa opreme Sport: Automatski dvozonski klima uređaj, centralno zaključavanje s daljinskim upravljanjem, električni podizači prednjih stakala, električno pokretana vanjska ogledala i grijana, prednji i bočni zračni jastuci za vozača i suvozača, ABS, ESP, aluminijski naplaci 17”, ergonomska sportska sjedala, CD-radio (MP3, aux-in, 7 zvučnika, grafički info ekran), putno računalo, tempomat, senzor za kišu, sportski kožni upravljač s kontrolama audio sistema, svjetla za maglu, zatamnjena prednja i zadnja svjetla, električna parkirna kočnica, pomoć pri kretanju na uzbrdici, zračne zavjese i aktivni nasloni za glavu sprijeda, elektrokromatski retrovizori s automatskim zatamnjenjem, podesivi naslon na ruku.

Dodatna oprema na testnom automobilu: Ride Pack sa Bi-xenon svjetlima s 9 programa rada i Flex-Ride prilagodljivi ovjes s tri programa rada, kožna sjedišta, DVD800 navigacija i color ekran 17cm, OPC Line dodaci na prednjim i zadnjim branicima i pragovima, zadnji spojler, Infinity premium audio sistem s pojačalom, parkirni senzori (prednji + zadnji), Bluetooth, alarm, grijana sjedišta, električni podizači zadnjih stakala, preklopiva vanjska ogledala.

Vrijednost dodatne opreme na testnom automobilu: 11.739 KM