BiH
0

Kaplan: Fondacija za sport ne funkcioniše nikako

FENA
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan u današnjem intervjuu za "Oslobođenje" istakao je da Fondacija za sport ne funkcioniše nikako, dok Fondacija za kinematografiju radi fantastično.

Početkom 2012. godine Vlada FBiH donijela je odluku o osnivanju Fondacije za sport na prijedlog Ministarstva.

"Fondacija je ušla u budžet sa 250.000 KM, a potrebno je imenovati upravni odbor koji će dalje voditi postupak registracije, otvaranja računa kod banke, raspisivanje javnih poziva i dodjele tih sredstava korisnicima", rekao je Kaplan.

Plan je, ističe, bio da ta sredstva djeluju kao stipendije uspješnim mladim sportistima do 21. godinu, koji imaju svjetske, evropske medalje u pojedinačnoj konkurenciji iz olimpijskih sportova.

"Ako hoćemo da neko od njih 2016. godine bude u ozbiljnoj konkurenciji za plasman na Olimpijadi trebamo povesti računa o njemu 2012. godine", kaže Kaplan.

Navodeći da je Fondacija u prošloj godini izgubila 250.000 KM, koje su ostale u budžetu, čime je njegov deficit manji za toliki iznos naglašava da je i u ovoj godini Fondacija za sport ponovo predviđena sa 250.000 KM.

"Vidjet ćemo šta će biti s tim novcem. Nadam se da da ćemo što prije doći u situaciju da sa skromnim sredstvima pomognemo mlade nade", kazao je Kaplan.

S druge strane, istakao je da Fondacija za kinematografiju sama nosi dva miliona KM, te da imamo dva filma u Berlinu.

Jedan je naša produkcija, niskobudžetni film Danisa Tanovića za koji je dobio tek 35.000 KM, a druga je koprodukcija sa Hrvatskom, film o podijeljenom Mostaru.

Izrazio je očekivanja da će jedan od ovih filmova na predstojećim festivalima osvojiti neku od nagrada.

Vezani članci