ZA MANJE OD 4 GODINE
1

Teslina Giga-tvornica u Šangaju proizvela 2-milionito vozilo

A. M.
S Tesline proizvodne trake Giga-tvornice u Šangaju (GF3) sišlo je 2-milionito električno vozilo. Tvornici u Kini trebalo je 33 mjeseca da probije svoj prvi milion jedinica, dok je drugi milion realizovan za samo 13 mjeseci. GF3 navodno može proizvesti automobil za samo 40 sekundi.

Giga-tvornica u Šangaju (GF3) najveća je tvornica električnih automobila na svijetu. Otvorena je u januaru 2019. Uz podršku kineske vlade pod sloganom "Tesla Speed", Tesla je započeo proizvodnju krajem te iste godine kada je prva serija Modela 3 sišla s proizvodne trake. Milionito vozilo proizvedeno je u augustu 2022. Sada ova fabrika, nepune četiri godine od pokretanja proizvodnje, slavi novi jubilej od dva miliona proizvedenih Tesla automobila.

U međuvremenu, kineska tvornica je postala izvozni centar za američku kompaniju. Do kraja jula više od 215.000 Tesli izvezeno je širom svijeta, dok je više od 325.000 automobila prodato na domaćem tržištu. Električna vozila proizvedena u GF3 izvoze se u Aziju i Pacifik, Europu i Sjevernu Ameriku. Trenutno, opskrbni lanac tvornice 95% čini lanac lokalno proizvedenih komponenti, dok lokalni stanovnici čine 99,99% zaposlenih.

Tvornica je doživjela niz nadogradnji koje su započele u julu prošle godine u sklopu priprema za obnovljeni Model 3 koji je predstavljen 1. septembra. Očekuje se da će novi Model 3 dodatno povećati Teslinu prodaju u Kini. Nedavno je objavljeno da tvornica može proizvesti jedan automobil za samo 40 sekundi.

Gigafactory 3 je Teslina prva tvornica koja je otvorena van SAD-a. Smještena je na površini od 860.000 m2, a pored proizvodnje, obuhvata takođe segmente proizvodnje komponenti i testiranja. GF3 proizvodi Model 3 i Model Y. U julu je tvornica proizvela milionitu jedinicu Modela Y, čija je proizvodnja počela u januaru 2021.

Statistika kaže da je Tesla do sada proizvela skoro pet miliona autotomobila globalno, a tvornica u Kini čini više od dvije petine ukupne proizvodnje marke.