Odmjeravanje snaga
43

Sudar generacija: Opel Kadett Superboss protiv VW Pola GTI

D. B.
Opel Kadett Superboss i Volkswagen Polo GTI odmjerili su snage u direktnom okršaju koji se može nazvati sudarom generacija.

Polo GTI je savršen snažni hatchbach za one koji žele nešto manje od Golfa GTI, ali veće od modela Up! GTI. Prodaje se širom svijeta, a ovaj koji se vidi na snimku je osvježeni model za 2022. godinu. Pokreće ga 2,0-litarski četverocilindrični motor koji razvija 204 KS i 320 Nm obrtnog momenta, što znači da ima sličnu snagu kao i Golf GTI šeste generacije. Također, motor Pola GTI je uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom, a manuelne opcije nema. Automobil je težak 1.286 kg, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,5 sekundi.

Njegov protivnik u utrci ubrzanja je Opel Kadett GSi 16V S iz 1992. godine poznat kao Superboss i istinska je legenda u svijetu snažnih hatchbacka. Razvijen je kako bi pobijedio BMW u svijetu Group N Racinga u Južnoj Africi i predstavlja homologacijski specijal.

Superboss je ogoljen kako bi se smanjila težina, a dobio je diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Pokreće ga 2,0-litarski Red Top Opel 16v četverocilindrični atmosferski motor koji isporučuje 168 KS, a automobil je težak svega 976 kg zbog čega ima sjajan omjer snage i težine.

Rezultat sukoba generacija pogledajte u videu.