Ruski eksperiment
143

Šta se dogodi kada Toyotu RAV4 s automatskim mjenjačem ubacite u rikverc?

D. B.
Automobili opremljeni automatskim mjenjačima su svakodnevnica, a čak i modeli s visokim performansama poput Toyote Supre ih imaju. Rusi su osmislili jedan ekstremni test za mjenjač Toyote RAV4.

Ruski YouTube kanal Garage 54 je objavio video u čijem snimanju je korištena Toyota RAV4 s automatskim mjenjačem. U eksperimenu je voditelj želio demonstrirati šta se dogodi kada tokom vožnje ubacite automatski mjenjač u rikverc. Pokušavao je to u nekoliko navrata sve do brzine od 100 km/h.

Za eksperiment je korištena druga generacija modela RAV4 opremljena četverostepenim automatskim mnjenjačem s torque konverterom. Ovaj model se proizvodio od 2000. do 2005. godine.

Video pokazuje da prebacivanje u rikverc neće napraviti neku štetu modernim automobilima s automatskim mjenjačima jer su oni opremljeni senzorima koji detektuju da se vozilo kreće prema naprijed te da je prebacivanje u rikverc slučajno.

Kombinacija ovih senzora i senzora brzine otkriva pogrešnu i nelogičnu upotrebu mjenjača te ne dozvoljava izvršenje radnje, odnosno prebacivanje u rikverc, a time se štiti cijeli sistem.

No, šta se dogodi kada se ti senzori isključe, pogledajte video. I da, ne pokušavajte ovo kod kuće.

Vezani članci