Potvrda iz kompanije
23

Sljedeća Alfa Romeo Giulia bit će dostupna samo s električnim pogonom

D. B.
Iako je danas fokus na SUV-ovima zbog potražnje na tržištu, Alfa Romeo ipak ne odustaje od sedana.

Alfa Romeo ima gust raspored u namjeri da unaprijedi svoju SUV ponudu dolaskom modela Tonale koji se pridružuje modelu Stelvio. Upravo će Stelvio dobiti osvježenu verziju u narednom periodu, dok osnovni crossover za koji se vjeruje da će se zvati Brennero stiže 2024. godine. SUV ponuda će se još proširiti 2026. ili 2027. godine velikim električnim SUV-om pozicioniranim iznad modela Stelvio.

Međutim, postavlja se pitanje šta će biti s Giulijom? Fanovi sedana mogu očekivati da ovaj model neće biti napušten. Direktor Alfe Romeo Jean-Philippe Imperato rekao je za Automotive News Europe u Stellantisovom postrojenju u Pomiglianu da je siguran dolazak sljedeće generacije Giulije.

"Ne napuštamo Giuliju. Naredna generacija će doći, ali će to biti samo električni model", jasan je bio Imperato.

To je definitivno zvanična potvrda da Giulia nastavlja živjeti, no samo je pitanje kada će konvencionalni motori otići u "penziju". Alfa je prethodno najavila da namjerava postati potpuno električni brend do 2027. godine, tako da nema vremena da prelijepi sedan dobije sljedeću generaciju sa SUS motorima.

Špijunske fotografije su otkrile da obnovljena Giulija stiže na tržište te da se očekuje 2023. godine. Zadržat će se nekoliko godina prije nego uslijedi oproštaj od benzinskih i dizelskih motora, a u konačnici dođe nova generacija s potpuno električnim pogonom.

Na pitanje da li će se Giulietta vratiti u nekoj formi, šef Alfe je rekao da je kompaktni crossover Tonale efektivno zauzeo svoje mjesto. Stari hatchback je bio fokusiran na Evropu, dok je njegova indirektna zamjena zamišljena za globalno tržište kako bi se što bolje uklopila u planove širenja kompanije.

Ranije je Imparato priznao da postoje planovi za unukatne i brojčano ograničene sportske automobile koji će biti inspirisani modelima Duetto i Tipo 33. Međutim, u Alfi sada znaju da više novca donose SUV-ovi i zbog toga će ih biti četiri do 2027. godine.

U međuvremenu se u Stellantisu nadaju da će novi Tonale biti prodajni hit i važan faktor u prodaji više od 100.000 vozila godišnje. To bi se najranije moglo dogoditi 2023. godine, a time bi prodaja bila udvostručena u odnosu na 52.000 vozila prodanih 2021. godine.