Dolazi polovinom godine
17

Škoda predstavila osvježenu Octaviju: Poboljšani bestseller je suptilno podmlađen po uzoru na Superb

A. M.
Škoda je predstavila redizajniranu verziju svog najprodavanijeg modela. Riječ je o suptilnim modifikacijama dizajna, nadogradnjom tehnologije i većoj upotrebi recikliranih materijala. Osnovni 1.0 TSI je zamijenjen konkretnijim 1.5 TSI agregatom, dok dizeli ostaju u ponudi. Osvježena Octavia na bh. tržište stiže polovinom godine.

"Naši kupci s pravom očekuju mnogo od Octavije i ovo osvježenje podiže naš najprodavaniji model na viši nivo. Inovacije kao što su potpuno redizajniran infotainment sistem, novi sigurnosni sistemi, povećana upotreba recikliranih materijala i snažnija prednja svjetla čine ga još boljim za svakodnevne istraživače. Uvjeren sam da će naša najnovija Octavia iznenaditi i oduševiti svoje vozače i putnike, potvrđujući svoje mjesto kao naš najpopularniji automobil," kaže Klaus Zellmer, izvršni direktor Škode.

Suptilno podmlađena

Promjene u izgledu automobila su uočljive, a da nisu nametljive. To uključuje novi izgled prednjih svjetala, koji sada fizički i grafički čvršće "grle" rešetku hladnjaka. Sama maska je takođe pretrpila male izmjene, sa više uspravnih letvica, a cijeli prednji kraj izgleda uglađenije. Jedan od razloga za ovaj utisak je bliže poravnanje linija prednjeg kraja. Zadnji branik je također potpuno nov.

Novi automobil izgleda vrlo svježe, kao da su dizajneri skicirali promjene uz najlakše dodire. U stvari, ipak, promjene dizajna sprijeda i pozadi su duboke i vrlo sofisticirane. Neki elementi ažurirane Octavije inspirisani su novim Superbom, ali Octavia je prihvatila malo sportskija rješenja. Jedna od filozofija Škodinih dizajnera je da što je model manji, njegov dizajn može biti dinamičniji, pogotovo što Octavia dolazi i u RS varijanti.

Inače, prednja svjetla u novom dizajnu sada takođe dolaze sa opciono poboljšanom LED Matrix tehnologijom, sa 36 modula umjesto 24 i novim karakteristikama koje omogućavaju da se svjetla za maglu izvuku iz branika. U ovoj verziji, prednja svjetla također imaju moderni Crystallinium svjetlosni element.

Održivost i bolja tehnologija

U unutrašnjosti, putnici mogu da se raduju recikliranim materijalima i opcionom 13-inčnom informativno-zabavnom displeju. Ekran od 10 inča je sada standard, a nadograđena Octavia takođe dolazi sa dvozonskom automatskom kontrolom klime kao standardom, snažnijim punjenjem povezanih uređaja preko USB-C i poboljšanim Kessy sistemom zaključavanja bez ključa.

Nova Octavia će biti dostupna u četiri nivoa opreme: Essence, Selection, Sportline i RS. Pored toga, kupci mogu odabrati interijer u jednoj od devet Design Selection dezena. Postoji i izbor ergonomskih sjedišta sa AGR certifikatom i funkcijom masaže. Unaprijeđena Octavia je opremljena novim funkcijama pomoći i sigurnosti. Novi Intelligent Park Assist i Remote Park Assist će olakšati parkiranje, na primjer, dok je sigurnost, posebno na dugim putovanjima, poboljšana novim sistemom za procjenu umora vozača. Ovaj sistem više ne radi samo s podacima o kretanju volana – on prati informacije iz više izvora i može razlikovati kratkotrajnu nepažnju od stvarnog umora. ChatGPT chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji bit će standardno integrisan u glasovnog asistenta Laura, uvodeći niz novih mogućnosti koje daleko prevazilaze prethodne glasovne komande.

Unaprijeđeni motori

Ispod haube, ažurirana Octavia može imati jedan od šest pogonskih jedinica. Osnovna opcija više nije trocilindarski 1.0 TSI, već 1.5 TSI motor od 115 KS i cilindrom više, koji je uparen sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim DSG automatskim mjenjačem. Postoji i verzija ovog pogonskog agregata od 150 KS, dok je verzija sa DSG mjenjačem blago-hibridna.

Veći u rangu su dvolitarski motori: za verziju sa pogonom na sve točkove biće dostupan 2.0 TSI motor sa 204 KS i automatskim mjenjačem, dok vrhunski RS sa DSG mjenjačem isporučuje 265 KS. Dizeli ostaju u ponudi sa dva prepoznatljiva 2.0 TDI motora. Varijanta od 115 KS ostaje uz uparena šestostepeni ručni mjenjač, a verzija od 150 KS ponovo dolazi uz sedmostepeni DSG.

Osvježena Octavia na bh. tržište stiže polovinom godine. Uvoznik je do sada isporučio oko 900 primjeraka aktuelne generacije.