Najprodavaniji model
54

Česi pokrenuli proizvodnju osvježene Octavije, uskoro stiže na bh. tržište

A. M.
Škoda je pokrenula serijsku proizvodnju osvježene Octavije u svojoj glavnoj tvornici u Mlada Boleslav. Popularni liftback i combi četvrte generacije ističe se s redizajniranom maskom i novim LED matrix svjetlima druge generacije, a u seriji je i ChatGPT integracija.

Škoda je službeno objavila da je započela proizvodnju nove Octavije facelift u matičnoj tvornici Mlada Boleslav u Češkoj. Međutim, proizvodnja u ovoj tvornici je privremenog karaktera.

U drugoj polovini godine Škoda Auto namjerava prebaciti proizvodnju Octavije u tvornicu u Kvasinyju. Ovaj strateški potez povećat će kapacitet za proizvodnju Octavije, dok će osloboditi prostor u tvornici Mlada Boleslav kako bi se Česi usredotočili na proizvodnju električnih modela: Enyaq, Enyaq Coupé i Elroq.

Od debija moderne Octavije 1996. godine, Škoda je proizvela više od 7,5 miliona automobila. Češki liftback je model koji je pomogao Škodi izgraditi novi imidž marke, postavljajući nove standarde i oblikujući smjer kompanije.

Shodno njenoj popularnosti, Octavia je brzo postala najprodavaniji Škodin model, koji trenutno vodi na ljestvici prodaje u 10 evropskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno, Octavia Combi najpopularniji je karavan u Češkoj, Italiji, Švicarskoj i još 11 evropskih zemalja.

Osvježena vanjština nudi elegantniji i dinamičniji izgled. Uz dodatak druge generacije LED matrix prednjih svjetala, dizajn kombinuje funkcionalnost sa stilom. Kupci mogu birati između četiri nivoa opreme i devet konfiguracija enterijera Design Selection, a sve sadrže ekološke komponente, poput recikliranih tkanina i kože. Vjerni Škodinoj Simply Clever filozofiji, čak su i praktični dodaci, poput strugalice za led i kišobrana u prednjim vratima izrađeni od recikliranih materijala.

Octavijin infotainment sistem u facelift verziji ima standardni ekran od 10 inča, dok se za veći ekran s dijagonalom od 13 inča može doplatiti.

Poboljšavajući iskustvo vožnje, integracija AI chatbota ChatGPT u sistem glasovnog asistenta Laura sada je standardna, nudeći nove mogućnosti koje značajno proširuju tradicionalne funkcije glasovnih komandi. Uz to, vozilo je opremljeno nizom naprednih sistema pomoći, uključujući pomoć pri izbjegavanju sudara, pomoć pri skretanju i upozorenje pri izlasku, dodatno povećavajući sigurnost i udobnost za sve putnike.

Redizajnirana Octavia trebala bi stići na bh. tržište već idući mjesec. Bit će dostupna s četiri benzinska i dva dizelska motora, u rasponu snage od 115 do 265 konjskih snaga. S obzirom da je češki liftback sve traženiji s benzinskim motorima, novi četverocilindraš 1.5 TSI u prigušenijoj verziji od 115 KS (umjesto trocilindarske 1.0 TSI izvedbe), mogao bi biti dobra kombinacija cijene i performansi za bh. standard. No, sačekajmo još malo, uskoro ćemo saznati sve pojedinosti o bosanskohercegovačkom bestseleru.