Premašio sva očekivanja
62

Rijetki Lexus LFA Nurburgring Edition prodan za 1,6 miliona dolara

D. B.
Na aukciji je prodan Lexus LFA Nurburgring Edition, a njegova cijena je premašila sva očekivanja.

Ako Lexus odgovori na molbe fanova i napravi novi LFA, taj automobil će gotovo sigurno biti elektrificiran, a dotad bi utjeha mogao biti twin-turbo Lexus LC F o kojem se špekuliše.

Sve više proizvođača superautomobila usvaja elektrifikaciju, ali originalni Lexus LFA sa atmosferskim motorom je izuzetno tražen među kolekcionarima. Stoga njegova vrijednost raste, a prije nekoliko sedmica je jedan primjerak sa samo 116 pređenih kilometara prodan za 808.000 dolara. Očekivalo se da neće proći mnogo vremena dok LFA ne postane automobil milionske vrijednosti, što se dogodilo veoma brzo.

Na aukciji održanoj u Montereyu prodaj je rijetki Lexus LFA Nurburgring Edition iz 2012. godine i to po cijeni od 1,6 miliona dolara. Prethodno se procjenjivalo da će dostići cijenu od 1,1 milion dolara, ali su ponude premašile sva očekivanja.

Kada se pojavio na tržištu 2011. godine, Lexus LFA je koštao 375.000 dolara, što znači da mu je cijena za deset godina porasla za više od milion dolara. Još poželjniji Nurburgring Edition model se prodavao za 445.000 dolara, a mat crne verzija za 465.000 dolara.

Proizvodnja Lexusa LFA je bila ograničena na 500 primjeraka od čega su 64 primjerka pripadala verziji Nurburgring Edition. Od toga je 25 napravljeno za američko tržište, a prodani primjerak je jedan od samo tri lakirana u crnu boju.

Automobil je prešao 1.500 km i u sjajnom je stanju. U poređenju sa standardnim modelom, posjeduje karbonske komponente uključujući redizajnirani prednji spliter, fiksni stražnji spojler i pragove. Kako bi se unaprijedilo upravljanje i spustio centar gravitacije, Nurburgring Edition model je za 10 mm bliži tlu. Standardne felge su zamijenjene BBS setom od magnezija s Bridgestone gumama.

LFA Nurburgring Edition pokreće 4,8-litarski atmosferski V10 motor koji razvija 562 KS, što znači da je snažniji za 10 KS u odnosu na standardni model.