PONOVO U TRENDU
0

Luksuzni minivan Lexus LM debituje u Evropi

A. M.
Tržište minivanova se ponovo budi i to pretežno u luksuznim izvedbama. Takav je i Lexus LM, luksuzni shuttle u varijantama sa 4 ili 7 sjedišta, a jedini motor je hibridni, snage 250 KS. Cijena je očekivano visoka.

Još sredinom aprila, Toyotina luksuzna filijala Lexus lansirala je novu generaciju monovolumena LM, koji je sad dostupan i na Starom kontinentu. Na evropskom tržištu novi Lexus LM dostupan je u konfiguraciji sa 4 ili 7 sjedišta. Logično, verzija s 4 sjedišta je najluksuznija i zapravo je predstavnici japanske marke opisuju kao vrhunac luksuza.

Zadnja sjedišta posebno su razvijena da budu što udobnija i mogu se "položiti" vodoravno, u slučaju da se putnici žele opustiti. Dolaze presvučene kožom, imaju funkciju grijanja i ventilacije, ali i funkciju masaže.

Na popisu opreme nalazi se i Mark Levinson 3D audio sistem s 23 zvučnika (21 za verziju sa 7 sjedišta), odnosno centralni dio te opreme je ogromni 48-inčni ekran. Verzija sa 7 sjedišta nudi 14-inčni ekran koji se spušta sa stropa. Sprijeda je Lexus između ostalog ugradio 14-inčni centralni ekran multimedijskog sistema, mogućnost bežičnog punjenja mobilnih telefona, digitalni retrovizor i 10-inčni Head-Up display.

Na Starom kontinentu Lexus LM dostupan je samo u izvedbi LM 350h. Drugim riječima, ovaj minivan pogoni 2,5-litreni hibridni motor koji isporučuje 250 KS i 329 Nm na obje osovine, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 8,7 sekundi i najveću brzinu od 190 km/h.

Cijene za ovakav luksuz nisu baš primamljive običnim smrtnicima i na kraju njihovim potrebama. Japanski luksuzni MPV u Velikoj Britaniji starta od 89.995 funti, odnosno, od 104.000 eura.