auto
0

WRC - Rally Australia

Klix.ba
Slavlje vatrenog Norvežanina
Slavlje vatrenog Norvežanina
Dvoboj koji se vodio do zadnjih kilometara ovog rallya između Solberga i Loeba je nakon izvrsnih i uzbudljivih vožnji završen pobjedom mladog Norvežanina.

Iako je Petter odnio pobjedu Sebastian Loeb može također biti prezadovoljan svojim tek drugim nastupom na australijskom rallyu, posebno zbog toga jer je većinu vremena proveo na prvoj poziciji.

Podijumsko postolje namjenjeno za trećeplasiranog vozača zauzeo je Richard Burns čija se upornost očito isplatila te je ovim rezultatom još više povećao prednost u generalnom poretku vozača.

Pobjeda Solberga i nije neko iznenađenje jer je opšte poznato njegovo umjeće na ovakvim podlogama a i Subaru Impreza je, baš sa Solbergom za volanom, pobjedom na Cyprus rallyu dokazala svoju izdržljivost na zahtjevnijim terenima.

Ovo i nije bio baš rally za pamćenje u ekipi Forda, prvenstveno jer se Markko Martin nije najbolje snašao a opravdavao se nepreciznim suvozačevim bilješkama. Kao da to nije bilo dovoljno Estonac je diskvalifikovan zbog, u najmanju ruku, besmislene greške. Tako da je Ford ostao bez nade za dobar rezultat jer su Francois Duval i Mikko Hirvonen ovdje došli prvenstveno radi skupljanja iskustva.

Ford je zbog ovoga doživio neugodan pad na četvrtu poziciju u konstruktorskom poretku a sada je malo vjerovatno i da Martin ima realne šanse za osvajanje šampionskog naslova.

Freddy Loix je na kraju završio sa zaostatkom od preko 7 minuta ali je važnije da je on time osvojio osmo mjesto i prve bodove u ovoj sezoni koja i nije bila naklonjena njemu i Hyundaiju. Usprkos ovome situacija u Hyundai timu i nije bila baš sjajna jer je Armin Shwarz konstantno imao probleme sa Accentom i rally završio sa ogromnim zaostatkom od čak 15 minuta.

Što se tiče Škode nšta senzacionalno se ne dešava pored konstantnog razvijanja automobila i stjecanja iskustva, a ovaj put obje Fabije su stigle na cilj ali ipak prekasno da bi se dokopale bodova.

Konačni poredak Telstra Rally Australia:

  1. Petter SOLBERG 10 poena
  2. Sébastien LOEB 8
  3. Richard BURNS 6
  4. Colin MCRAE 5
  1. Carlos SAINZ 4
  2. Tommi MÄKINEN 3
  3. Harri ROVANPERÄ 2
  4. Freddy LOIX 1