Svjetski reli šampionat
25

Ovog vikenda vozi se sedamdeseto izdanje Safari Rally Kenija

Klix.ba
Kenijski predsjednik William Ruto bio je u Naivashi u Keniji kako bi najavio 70. izdanje Safari relija Kenija koje se održava od 22 - 25. juna, a zatim je dobio i pravo reli iskustvo.

U pratnji sekretara kabineta za sport Ababua Namwamba, Ruto je prvo posjetio servisni park relija u blizini jezera Naivasha, a zatim sjeo na suvozačevo mjesto u M-Sport Ford Puma automobila Pierre-Louis Loubeta za vožnju velikom brzinom.

Ruto, koji će se vratiti na događaj u nedjelju kako bi proslavio sa pobjednicima na Hell's Gateu, je bio ponesen iskustvom.

"Ne znam šta da kažem, ta stvar je luda“ izjavio je, pokazujući prema Lubetovoj Pumi. “Apsolutno ludilo – ali to je iskustvo koje ne možete zaboraviti. Punom brzinom, jedva se vidi put, jedva se vidi zavoj. Ovi momci su zaista profesionalni, to je avantura koja će vam promijeniti život.”

Ruto je nastavio naglašavajući uticaj koji WRC ima na Keniju i cijeli kontinent, dodajući: "Ne radi se samo o reli automobilima, ne radi se samo o vozačima, ne samo o timovima za podršku – to je cijeli događaj za Keniju. Karneval, uzbuđenje, slavlje - to je baš tako zadivljujuće.“

“Milioni Kenijaca su zaljubljeni u ovo. Imaćemo velikih poteškoća u petak da zadržimo sve na poslu.”, našalio se.

Akcija je počela u Nairobiju u četvrtak popodne, a lider šampionata Kalle Rovanperä je vozač kojeg treba pobijediti dok lovi uzastopnu pobjedu na Rally Kenya. Sébastien Ogier, Elfyn Evans i Takamoto Katsuta su pomogli da tim završi na pozicijama 1-2-3-4 prije 12 mjeseci i svi su se vratili ponovo u ovu rundu.

Hyundai nade Thierry Neuville, Esapekka Lappi i Dani Sordo započinju reli podstaknuti dvostrukim postoljem posljednji put u Italiji, iako Lappi priznaje da ulazi u nepoznato na svom prvom Safari reliju.

Ott Tänak, treći po bodovima, predvodi M-Sport Fordov napad. Estonci se udružuju s mladim Francuzom Pierre-Louisom Loubetom, kao i grčkim privatnikom Jourdanom Serderidisom u identičnim Puma automobilima.

Dugi ravni putevi na kojima bi brzine mogle dostići 200 km/h u suprotnosti su sa kamenitim cestama i dubokim feš-feš pijeskom koji brzinu automobila može smanjiti na nešto više od hodanja. I, da dodatno uzbuđenje, tokom četvorodnevnog susreta predviđaju se grmljavine. Ako su prognostičari tačni, kiša bi mogla pretvoriti suhe dijelove u podmukle blatne kupke za nekoliko minuta.

Sva akcija sa Safary Rally Kenya može se gledati u dnevnim izvještajima, besplatno na Red Bull TV