Izbor automobila godine
42

Predstavljamo finaliste za Klix Auto godine 2024: Citroën C5 X

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
I ove godine Klix.ba organizuje svoj izbor Automobila godine, a konkurencija nikada nije bila veća. Finalisti za nagradu Klix Auto godine 2024 su poznati, a dok izbor traje predstavljamo svakog od finalista zasebno.
Jedan od ovogodišnjih finalista je Citroën C5 X, koji ovu francusku marku vraća u segment udobnih limuzina, ali kako se moglo i očekivati, pod njihovim uslovima i u prepoznatljivom stilu. Citroën C5 X kao ravnopravni nasljednik modela C5 stigao je kao crossover vrlo originalnog dizajna, a uz izdašne proporcije osvojio nas je udobnošću i ponudom prostora.

Na našem Klix Auto testu nakon više od 1.400 kilometara za sedam dana zaključili smo da kožom obložena i preudobna sjedišta iz Citroënovog programa Advanced Comfort, koja se perfektno prilagođavaju anatomiji osoba koje borave na njima, čine C5 X odličnom alternativom svima koji često putuju daleko, a ne uspijevaju prevazići strah od letenja.

Uz udobnost i prostranost Citroen C5 X je među finaliste za Klix Auto godine 2024 ušao i zbog originalnog dizajna, ali i ponude savremenih motora gdje se nude vrlo ekonomične i elektrificirane pogonske jedinice.

U izbor za nagradu Klix Auto godine 2024. ulaze svi automobili koje su članovi žirija i redakcije portala Klix.ba imali priliku testirati u protekloj kalendarskoj godini. Pri izboru se za svaki automobil procjenjuju osnovni kriteriji: dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena. Jednako važni faktori su i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment, kao i faktor vrijednosti za novac.

Uz žiri koji bira glavnu nagradu u izboru učestvuju i čitaoci koji će svojim glasovima odlučiti o nagradi Klix Auto godine čitalaca, a svoju podršku ovom izboru pridružili su se i G-DRIVE, Raiffeisen Leasing, Total Energies, Heineken, Unicredit Bank i IQOS.