Odlučujuće takmičenje
401

Posljednja utrka sezone na stazi u Mostaru 28. i 29. septembra

D. B.
AK Hercegovina na čelu s Krešimirom Šimićem već dugi niz godina organizuje utrke ubrzanja na sada već poznatoj mostarskoj pisti između Blagaja i Kosora.

Kao stalna stanica i utemeljitelj Prvenstva BiH i Kupa regije u utrkama ubrzanja na 402 metra i ove godine čast da zatvori sezonu i bude domaćin odlučujuće utrke prvenstva pripala je AK Hercegovina. To znači da će 28. i 29. septembra mostarsku pistu pohodit ne samo najbrži automobili iz BiH već i mnogi takmičari iz Hrvatske i Srbije budući da se utrka boduje i za Prvenstvo Hrvatske i Šampionat Srbije.

Sva nacionalna prvenstva na programu su u subotu prvog dana takmičenja, a u nedjelju će se voziti Kup regije (Hrvatska, Srbija, BiH) gdje će se svi domaći i strani takmičari boriti u zajedničkom Kupu koji se vozi kao najjače takmičenje već četvrtu sezonu.

Pored PRO klasa koje se boduju (prednji pogon, stražnji pogon, pogon na sva četiri točka i posebna dizel klasa) oba dana, na mostarskoj pisti vozit će se još dva takmičenja. Jedno je Moto kup BiH u kojem će se naći najbrži motoristi na 402 metra, a drugo je već poznato amatersko Street Race takmičenje sa sekundnim klasama, gdje se vozači takmiče za dnevnu novčanu nagradu.

Treba napomenuti da u nedjelju 29. septembra ljubitelji prerađenih automobila i glasne muzike imaju svoj događaj uz takmičenje i izložbu odmah pored staze.

Organizator se potrudio da posjetiteljima boravak učini što ugodnijim pa će pored već poznatog sadržaja ovaj put prostor manifestacije krasiti i tribine za oko 350 osoba te posebni dio za druženje s vozačima. Očekuje se da kao i svake godine na posljednjoj utrci sezone svi takmičari pokušaju izvući maksimum iz svojih automobila prije zimske pauze, pa i to daje posebnu draž. Bodovne tabelee nakon šest do sada održanih utrka pokazuju ujednačeno stanje u skoro svim klasama zbog čega je ova finalna utrka zaista i odlučujuća za cijelu sezonu, tako da ni napetosti u sportskom smislu neće nedostajati.

Mostar ima dugu tradiciju organizacije utrka ubrzanja, a iz AK Hercegovina poručuju da će se ovog puta potruditi da nadmaše sve dosadašnje organizacije i postave ljestvicu još više na zadovoljstvo svih prisutnih.