U optimalnom okruženju
17

Novi Cooper JCW bit će dio zahuktalog društva u trci 24 sata Nürburgringa

E. L.
U Miniju su odabrali izvanredan način za uvertiru prije promocije nove generacije najsnažnijeg izdanja Coopera s kojim već poslovično stiže oznaka JCW (John Cooper Works).

Iz britanske automobilske kompanije pod okriljem BMW-a još uvijek nema informacija o tehničkim specifikacijama nove generacije modela Cooper JCW, ali je potvrđeno da će se novi Cooper JCW pred publikom ovaj put premijerno pokazati u trkaćem "odijelu" 1. juna kada počinje ovogodišnje izdanje jedne od najtežih i najčuvenijih trka izdržljivosti 24 sata Nürburgringa.

Otkriveno je da će trkaći Cooper JCW u bojama privatnog tima Bulldog Racing nastupati u klasi SP 3T, ali će specifikacija verzije koja će se moći koristiti na javnim cestama ostati pod velom tajne do jeseni. Uz pretpostavku da će i novi najsnažniji Mini opet pokretati dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor, također se zna da će novi JCW po prvi put biti dostupan i u kombinaciji koju će pokretati samo elektromotor koji bi trebao proizvoditi oko 250 konjskih snaga.

Kao i s prethodnim generacijama JCW-a u Miniju su i uz novu generaciju posebnu pažnju posvetili smanjenju i optimalnom raspoređivanju mase trovratnog modela bez zadnjih sjedišta, a fotografije zanimljivo kamuflirane karoserije na verziji koja će se uskoro suočiti s izazovima Nürburgringa otkrivaju poznatu crvenobijelu šemu koja je šezdesetih godina krasila trkaće Minije, a broj 37 treba da podsjeti na startni broj omalenog Coopera S prve generacije s kojim je 1964. godine posada Paddy Hopkirk/Henry Liddon završila na najvišem podijumu Monte Carlo relija.