Restauriran i unaprijeđen
36

Pontiac GTO koji je pripadao Valu Kilmeru ide na aukciju

D. B.
Na aukciji kuće Mecum bit će prodan Pontiac GTO kabriolet koji je pripadao glumcu Valu Kilmeru.

Aukcija će se održati između 12. i 14. augusta u Montereyju, a jedna od "zvijezda" bit će Pontiac GTO kabriolet koji je pripadao glumcu Valu Kilmeru.

Automobil je proizveden 1969. godine, a očekuje se da će dostići cijenu između 120.000 i 140.000 dolara.

Pontiac GTO je restauriran i blago modernizovan, lakiran je u crnu boju, dok su unutrašnjost i mekani krov bijele boje. Dobio je zračni ovjes i disk kočnice na sva četiri točka, a ugrađen je i Vintage Air klima uređaj koji se dobro uklopio. Felge liče na originalne, ali su ipak veće u odnosu na fabričke.

Ispod haube se nalazi Pontiacov 6,6-litarski V8 motor ukrašen hromom i poliranim metalom. Motor je također unaprijeđen određenim komponentama, ali nije poznato koliko ima snage. Ovakav primjerak je 1969. godine bio dostupan u verzijama sa 265, 350, 366 i 370 KS.

Motor u Kilmerovom automobilu je uparen s četverostepenim automatskim mjenjačem. Jedini automatik koji je bio dostupan 1969. godine bio je trostepeni.

Mecum je prodao Kilmerov GTO i u februaru 2017. godine, ali je to bilo prije restauracije. U to vrijeme je karoserija bila lakirana u svijetlo plavu boju s plavim krovom. Motor također nije imao poboljšanja.