auto
0

Peugeot 308 dobitnik nagrade "Zlatni volan" za 2007 godinu

Sarajevo-x.com
Peugeot 308 novi kompaktni hatchback, dobio je 07. 11. u Berlinu nagradu “Zlatni volan” za 2007 godinu. Ovu prestižnu godišnju nagradu dodjeljuju njemačke nedjeljne novine „Bild am Sonntag” još od 1976. godine.

Svi novi modeli koji su se pojavili na njemačkom tržištu u proteklih 12 mjeseci su prvo podjeljeni u četiri glavne kategorije (mali automobili, kompaktni automobili, automobili srednje veličine i “executive” modeli- SUV). Potom su čitaoci „Buid am Sonntag” napravili uži izbor.

Žiri se sastojao od vozača formule, profesionalaca iz automobilske industrije i predstavnika medija. Sljedeći korak je bio izbor pet finalista - vozila koja su se najbolje pokazala u ispunjavanju visokih kriterijuma i koja su detaljno i stručno testirana na više načina. Neki od kriterijuma su bili stil, dizajn, udobnost, stabilnost na putu, sigurnost, ekološka prihvatljivost i kvalitet uopšte.

Hatchback 308 je stigao na njemačko tržište tek 15. 9. 2007. i izabran je za najbolji kompaktni porodični automobil, prestigavši time ostala četiri kandidata u suženom finalnom izboru. Našao se na prvom mjestu u 9 od 15 primjenjenih kriterijuma, čime je prevazišao i Toyotu Auris i Hyundai i30. Osim što je osvojio ovu nagradu za 2007. godinu, 23 člana žirija “Zlatnog volana” su odali posebno priznanje za kvalitet timovima koji su učestvovali u izradi 308-ice.

Peugeot 308, Prvi Peugeot generacije “8”, ima pet glavnih prednosti koje mu omogućavaju da se nađe na tako visokom mjestu C segmenta veoma konkurentnog evropskog tržišta, a to su: prepoznatljiv stil koji kombinuje dinamiku i atraktivnu mačkastu liniju, srednja visina koja daje veću osvjetljenost unutrašnjosti, kao i prostor i udobnost, on postavlja nove standarde stabilnosti i sigurnosti na putu, a takođe donosi i inovativna tehnička rješenja kojima se smanjuje potrošnja goriva i emisije CO2, a u cilju veće ekološke prihvatljivosti. Svim ovim on nudi neprevaziđen nivo očiglednog kvaliteta i ugodnosti u vožnji.

Imajući u vidu da se prodaje samo šest sedmica, novi 308 hatchback (koji se trenutno proizvodi u Francuskoj u njihovim pogonima Sochaux i Mulhouse) se sada bavi zadobijanjem naklonosti i povjerenja kupaca. Iako je trenutno 308-ica dostupna samo u jednom obliku, sigurno je da će se u budućnosti pojaviti brojne varijante oblika i motora, a 308-ica već bilježi 1200 narudžbi dnevno širom Evrope. Ovo je šesti “Zlatni volan” za Peugeot, prvi put ga je 1979. dobio Peugeot 505, a potom Peugeot 205 1983. godine. 1987. nagradu je dobio Peugeot 405, Peugeot 306 ju je dobio 1993. , a Peugeot 206 u novembru 1998.