Traži se živopisno
0

Ovo je pet novih popularnih boja za automobile u 2024.

A.M.
Kada je u pitanju kupovina novog automobila, odluka oko boje nekima zna biti važnija od samog automobila, dok je nekima sasvim svejedno. Ako zanemarimo činjenicu da smo prežvakali svih 50 nijansi sive, tmurne crne i perla bijele, razigrane boje su sve prisutnije zadnjih godina, pogotovo na luksuznijim modelima. Ovo je pet novih boja predstavljenih za modelsku 2024.

U autoindustriji estetika vozila i dalje je na prvom mjestu većini budućih kupaca automobila. Popularnost boja ključni je čimbenik koji diktira brzinu prodaje automobila na tržištu. Ljudi prvo kupuju očima i nedvojbeno više vole ako njihovo vozilo izgleda drugačije. Živopisne boje privlače pažnju sve više, a svjedoci smo takođe trendu dvobojnih karoserija, drugačije ofarbanih felgi i niza manjih dekoracija na karoseriji.

Šta utiče na današnje trendove odabira boja kod automobila? Ovdje je u igri više faktora: prvi od njih je naša sve veća opsjednutost potrošačkom tehnologijom. Većina potrošačke elektronike izrađena je u hromiranim, mat sivim, sjajno crnim ili bijelim nijansama. Drugi faktor su finansije. Besplatne su uglavnom boje bez metalik premaza, mada se Peugeot trudi zadnjih godina da na svojim modelima uvijek ponudi jednu besplatnu metalik boju u dva sloja premaza, pa ovaj faktor polako postaje upitan. Na kraju, postoje i ‘’statusni’’ razlozi. Neutralne boje poput bijele, crne, srebrne i sive prije su se povezivale s luksuzom i elitnim društvenim statusom. Ali to više nije slučaj. Nekad su se te elegantne boje smatrale "otmjenim", a većina njih, osim crne pokazuju i stranu praktičnosti, budući da takve boje manje otkrivaju prljavštinu i oštećenja. No, te boje ne privlače pažnju kao živopisne.

Podaci s tržišta pokazuju da kupci i dalje traže srebrnu, bijelu i crnu boju i da se monotoniji ne nazire kraj. Međutim, šarenije i razigrane opcije vanjskog laka sve više uzimaju maha kod skupocjenih modela. Pogledajte samo parking ispred zgrade i lako ćete ovo primjetiti.

Nekad su vlasnici luksuznih modela preferirali jednobojne automobile, no taj trend se promijenio. Ova lista boja to potvrđuje, a istraživanja pokazuju da luksuznjacima sa živopisnim i karakterstičnim bojama vrijednost manje pada, a vlasnici su ‘’primjećeniji’’.

5. Arancio Apodis (Lamborghini Revuelto)

Mnogi poštovaoci Lamba smatraju da biste mogli obojiti Revuelto u najodvratniju nijansu koju je čovječanstvo ikada smislilo i svejedno bi izgledao dobro. Naravno, Revuelto možete dobiti u jednoj od 400 dostupnih boja karoserije, ponuđenih zajedno s nekoliko dodatnih opcija personalizacije, a sve da ne postoje dva ista automobila.

Istina je da s ovom nijansom nema apsolutno ničeg novog u tome da vidite narandžasti Lamborghini. Revuelto ofarban u Arancio Apodis, iako je vrlo lijep za vidjeti, ne čini se dovoljno atraktivnijim od Urusa ili Huracan koji su ranije nosili nijansu Arancia Borealisa.

Ako već tražimo najmanje zastupljenu boju na Lamborghiniju onda je to ljubičasta.

4. Algarve Blue (Porsche Cayenne Turbo GT)

Ova boja jedna je od tri nove boje dostupne na Porsche Cayenneu za 2024., zajedno s Montego Blue Metallic i Arctic Grey. Razlika između Algarve Blue i Montego Blue jeste u tome što potonji ima svjetliju nijansu plave (gotovo zelenkaste), dok prvi omogućava jači kontrast u odnosu na razne druge šarene vanjske dijelove, kao što su točkovi, kočione čeljusti, naljepnice i slično.

Ako vam ova nijansa izgleda donekle poznato, to je zato što ste možda vidjeli nešto slično njoj na Volkswagen Touaregu - gdje se zvala Meloe Blue Metallic. Na kraju, ne vidi se toliko često Cayenne koji nose posebnu nijansu plave, jer se većina kupaca ovog modela odlučuje za Jet Black metalik, bijelu pa čak i Mahagoni metalik koja je jako popularan izbor u Kini.

3. Podium Green (Aston Martin DBX707 AMR23 Edition)

Sasvim je razumljiva želja Aston Martina da dodatno profitira na svojoj (do sada) uspješnoj sezoni u Formuli 1. Ne događa se baš svakog trkaćeg vikenda da se tim koji ne nosi obilježja Mercedesa, Red Bulla ili Ferrarija bori za Pole Position i pobjede u trkama.

Imajući to na umu, aktuelni SUV DBX707 u limitirianom izdanju AMR23 Edition (naziv ovogodišnjeg F1 bolida) dobio je ovu zanimljivu nijansu zelene kako bi proslavili uspjeh F1 tima. Ovaj atraktivni SUV model ujedno je dio F1 cirkusa u ulozi službenog medicinskog automobila.

Šta je ekskluzivno kod ovog SUV-a? Sve počinje prilagođenom Podium Green bojom, koja djeluje efektno uz jedinstvenu Q by Aston Martin značku na blatobranima i Aston Martin Racing Green kočione čeljusti. S druge strane, zanimljivi su detalji boje limete za dijelove od karbonskih vlakana.

2. Anglesey Green (BMW XM)

Iako je ovaj model predstavljen prošle godine, bavarski proizvođač nedavno je uveo četiri dodatne boje dostupne za narudžbu moćnog XM-a: Petrol Mica, Sepia, Urban Green i Anglesey Green. Zadnja od njih u tamnozelenoj nijansi je prilagođena BMW-om popisu individulanih boja, kakvu vjerovatno nećete vidjeti na drugim BMW proizvodima.

Jedini je problem što bi XM mogao biti previše jedinstven do te mjere da ga neće htjeti mnogo kupaca XM-a, jer se zelena statistički teško prodaje. S druge strane, to će dobro ići na ruku onima od koji žele da njihov BMW XM nosi BMW Individual Anglesey Green Metallic boju iz jednog prostog razloga. To bi čak moglo podići prodajnu vrijednost vozila, što je praksa zadnjih godina za luksuzne SUV-ove, gdje modeli s "neobičnim" bojama kao što su zelena, narandžasta, žuta i ljubičasta imaju tendenciju manjeg pada vrijednosti.

1. Verde Silver (Mercedes-Benz E-Class)

Za početak, ova nijansa zelene boje je potpuna misterija, jer o njoj nema mnogo službenih informacija. Sve što zvanično imamo na papiru je Mercedesov suptilni tweet "Hey there, it's verde silver!"

Iz određenih uglova ova nijansa opravdava svoj '’srebrni'’ dodatak, jer izgleda više sivo nego zeleno, ali u većini drugih uglova gledanja pod različitim snopom svjetla, čini se da poprima ovu fascinantnu estetiku metvice, jer izgleda nevjerovatno svježe i dinamično u isto vrijeme. Savršeno pristaje potpuno novoj E-klasi i vjerovatno bi jednako dobro pristajala bilo kojoj njemačkoj limuzini više srednje klase.

Iako kod E-klase kupci često biraju Selenite Grey nijansu, koja također izgleda očaravajuće posebno u uslovima osvjetljenja pri zalasku sunca, postoji mali trik pri narudžbi Verde srebrne boje, a to je da onda dolazi isključivo uz skuplju specifikaciju AMG Line.