Kompaktni crossover
7

Ovako će izgledati novi Volkswagen Tiguan

D. B.
Fotografije novog Volkswagen Tiguana su se pojavile na internetu te ponudile dosad najbolji pogled na njemački kompaktni crossover.

Sada je jasno da će Tiguan ostati bez atraktivnog izgleda svo prednjeg dijela u obliku ralja koji krasi aktualni model te da će usvojiti elegantniji, više organski izgled.

Profil podsjeća na veći Touareg, dok prednja maska sadrži tragove Golfa VIII i potpuno električnog SUV-a ID.4. Prednja svjetla su povezana osvijetljenom linijom, koja vjerovatno sadrži dnevna svjetla. Velika rešetka hladnjaka zauzima većinu prednjeg branika, a "razdvaja" je nosač registarskih oznaka.

Crna plastična zaštita na donjim dijelovima vozila daje nešto robusnosti Tiguanu, a prilično rastojanje od tla ostavlja utisak pravog SUV-a, a "napuhanog" crossovera.

Nazad je zatamnjena svjetlosna linija koja sakriva moderne svjetlosne elemente. Četvrtasta vrata prtljažnika izgledaju atraktivnije u odnosu na prednji dio automobila. Također, nazad ima tragova dizajna Audija A8, kao i malog crossovera Volkswagen T-Cross.

Unutrašnjost je tipična za VW, uredna, funkcionalna i dizajnirana s ukusom. Trokraki upravljač je ispred digitalnog ekrana za vozača, a istaknuti infotainment ekran je nagnut prema vozaču i pozicioniran odmah iznad centralnih ventilacijskih otvora. Čini se da će novi Tiguan imati digitalne kontrole HVAC sistema.

Volkswagen je na udaru zbog svoje glomazne ergonomije te planira to ispraviti u budućnosti.