Škoda prekinula iščekivanje
74

FOTO / Zvanično predstavljena nova Octavia

Klix.ba
Škoda je napokon i zvanično predstavila novu Octaviju i tako prekinula prilično dugo iščekivanje treće generacije ove popularne porodične kombilimuzine.

Iz Škode tvrde kako je nova Octavia dizajnirana tako da postavi nova mjerila u klasi, a u odnosu na prethodni model ističe se novom maskom, elegantnijom linijom krova i zaoštrenim zadnjim dijelom. Jasno, osnovne dizajnerske forme prethodnih modela su zadržane, ali su očito temeljito prerađene.

Posebno je zanimljivo da Octavia ovaj put još više izlazi iz okvira kompaktne klase jer je čak 90 mm duža od prethodnog modela, a uz to je i 45 mm šira. Najvažnije od svega je to da je međuosovinsko rastojanje naraslo za 108 mm, što će novu Octaviu definitivno zadržati u samom vrhu prostranosti i praktičnosti.

Vrlo moderan ali i umjeren dizajn nastavlja se u unutrašnjosti. Kao što se moglo i očekivati sve je podređeno funkcionalnosti i preglednosti, pa je okruženje prilično poznato iako je u potpunosti novo. Ugodan detalj je novi trokraki upravljač, dok sada dominiraju i nešto oštrije linije, baš kao i kod vanjskog izgleda. Iz Škode obećavaju i osjetno kvalitetnije i ugodnije materijale, dok se kao jedna od najvećih novosti ističe i savremen infotainment sistem s velikim ekranom osjetljivim na dodir, što je očito postao element koji je neizbježan za bilo koji novi model, bez obzira kojoj klasi pripada.

Uz izuzetno prostranost u kabini svi oni koje privlači Octavia i njena praktičnost biće još više privučeni njenim prtljažnikom. Iako je i prije slovila za jedan od najpraktičnijih auta u klasi zbog velikog prtljažnika koji se lako koristi zbog velikih petih vrata, ovaj put su u Škodi otišli i korak dalje te s novom Octavijom ponudili čak 590 litara prtljažnog prostora.

Ponuda motora za novu Octaviju sastoji se od čak devet modernih benzinaca i dizelaša. Tačnije, ponuđeno je četiri benzinska, četiri dizelska motora i jedan motor koji je pogonjen na prirodni plin. Za sada Škoda nije detaljno predstavila sve motore, ali potvrđeno da će biti ponuđen 1.8 TSI sa 179 KS koji će biti namjenjen onima koji žele dobre performanse, dok će za one koji žele prije svega štediti gorivo biti ponuđen 1.6 TDI sa 110 KS. Za ovaj motor Škoda obećava prosječnu potrošnju goriva od samo 3,4 l/100 km i emisiju CO2 od samo 89 g/km.

Bez obzira na izbor motora Octavia će se moći naručiti uz ručni mjenjač ili popularni DSG automatizirani mjenjač s dvostrukim kvačilom. Naravno, svi modeli dolaze s prednjim pogonom, dok će na listi opcija biti i pogon na sve točkove.

Detalji o cijenama i opremi biće objavljeni naknadno, tačnije sredinom prvog mjeseca iduće godine.