Na tržištu krajem januara
0

FOTO / Počela proizvodnja nove Škode Octavije

Klix.ba
Danas je u pogonima češkog proizvođača zvanično započela serijska proizvodnja nove Octavije. Treća generacija Škodinog bestsellera jedinstvena je u svom segmentu po pitanju ponude prostora, naprednih tehnologija, dizajna i odnosa cijene i kvalitete. U segmentu kompaktnih vozila Octavia je klasa za sebe. Krajem januara 2013. Octavia će se pojaviti na evropskim tržištima.
"Octavia je srce marke Škoda", rekao je Škodin predsjednik upravnog odbora prof. dr. h.c. Winfried Vahland. „Naši timovi su zahvaljujući svojim kompetencijama i entuzijazmu stvorilil najbolju Octaviju ikad. Ovaj je automobil u svakom pogledu klasa za sebe. Današnji početak proizvodnje treće generacije za nas je veliki trenutak.“ Nova Octavia, baš kao i njen uspješni prethodnik, ostaje ključni adut u Škodinoj Strategiji rasta 2018.

Zbog početka proizvodnje treće generacije modela, Škoda je pokrenula najveće projekte modernizacije i proširenja kapaciteta matične tvornice u svojoj historiji: najznačajniji projekt bez sumnje je izgradnja proizvodnog pogona za modele Octavia/Rapid, s konsekventnim rastom dnevnog kapaciteta sa 800 na 1.200 vozila. U Mladoj Boleslav je planirana i proizvodnja modela Fabia. "Početak proizvodnje modela Octavia uslijedio je nakon što smo u augustu započeli također značajnu proizvodnju novog modela Rapid", ističe Michael Oeljeklaus, Škodin čelni čovjek za područje proizvodnje i logistike. "Svi saradnici, posebno iz sektora proizvodnje, planiranja i logistike, uspjeli su u ovoj tvornici realizovati ogroman projekt uz istovremeno odvijanje proizvodnje ostalih modela.“

A priča o uspjehu Škodinog najprodavanijeg automobila se nastavlja: u prvih 11 mjeseci ove godine Octavia je ostvarila učešće na svjetskom tržištu od nevjerovatnih 44 posto. Škoda Octavia, kao niti jedan drugi automobil, simbolizira razantan rast češkog branda u posljednja dva desetljeća. Naime, od pojavljivanja Octavije, 1996. godine, dolazi do Škodine internacionalne ekspanzije, da bi danas ovaj brand bio prisutan na preko 100 tržišta svijeta, a njegova perjanica prodata u više od 3,7 miliona primjeraka.

Nova Škoda Octavia narasla je u odnosu na prethodnu generaciju, u svakom pogledu. To se prije svega odnosi na velikodušnu količinu prostora, kakvu očekujemo od automobila više klase vozila, a najbolji u klasi je i volumen prtljažnika sa 590 litara.

Treća generacija Octavije donosi i brojne inovativne sisteme za sigurnu, udobnu i zabavnu vožnju. Uprkos većim dimenzijama i više tehnoloških dodataka, Škodini inženjeri uspjeli su smanjiti masu vozila za čak 102 kg u odnosu na drugu generaciju. Treća generacija kompaktne gradske limuzine iz Škode dolazit će i s vrlo raskošnom ponudom najmodernijih TSI- i TDI-motora s niskom potrošnjom i jednako niskim emisijama (npr. GreenLine verzija: potrošnja 3,4 litra; emisija 89 g/km). Nova Octavia impresionirat će kupce i svojim Simply Clever-rješenjima. Konačno, s velikim prtljažnim poklopcem Octavia spaja eleganciju limuzine i praktične prednosti karavana.

Nova Škoda Octavia ima i jedinstven dizajn te odiše dinamikom, elegancijom i samopouzdanjem. Sve je na pravom mjestu, skladno i jasno. Posebna nova karakteristika je dinamična, strma linija prozora na stražnjim vratima koja završava istaknutim oblikom peraje, a ovim novim detaljem Octavia odaje još snažniji dojam.