Zasnovan na novoj platformi
51

FOTO / Zvanično predstavljen VW Golf sedme generacije

Klix.ba
Sa Golfom sedme generacije Volkswagen kreće u svoju novu eru. Ispod nove karoserije nalazi se i potpuno nova platforma, dok sam dizajn kako se moglo i očekivati predstavlja evoluciju izgleda dosadašnjih Golfova. Sajamsku premijeru Golf VII imaće na predstojećem sajmu automobila u Parizu, dok u prodajne salone stiže već u septembru ove godine.

Volkswagen je svjetsku premijeru sedmog Golfa priredio u Berlinu, i započeo upoznavanje s novostima tako što je sve sažeo u jednoj rečenici, rekavši kako je Golf VII do 100 kilograma lakši od prethodnika, ali i do 23 odsto štedljiviji.

Historija Volkswagen Golfa duga je čak 38 godina, ali značajnije od toga je kako je u šest generacija prodano čak 29,13 miliona primjeraka ovog automobila.

Novi Golf zasnovan je na potpuno novoj i dugo najavljivanoj platofrmi koja će VAG grupaciji donijeti nove uštede i sve prednosti modularne gradnj automobila. Na platformi koja nosi Golfa biće zasnovan impresivno velik broj automobila pod značkom Volkswagena, Audija, Seata, Škode...

Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, Volkswagen tvrdi kako je Golf izmjenjen u svakom detalju, od motora do karoserije i unutrašnjosti. Tako je novi Golf dobio i dvije potpuno nove generacije motora koji nude raspon snage od 85 KS do 150 KS, kod benzinskih modela i između 90 i 190 KS kod dizelskih modela. Novost kod benzinskih motora je i gašenje cilindara kada nema potrebe za maksimalnom snagom. Svi motori su opremljeni i start/stop sistemom kao i sistemom regeneracije energije, što je jedan od glavnih faktora za značajno smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova. Zahvaljujući toj tehnologiji common-rail TDI motor sa 105 KS u prosjeku troši nevjerovatno niskih 3,8 l/100 km i u atmosferu izbacuje samo 99 grama CO2 po kilometru.

Značajne novosti Golf VII donosi i u unutrašnjosti, pa iako je dizajn i uređenje kokpita očekivano i u skladu sa filozofijom Volkswagena, lako je primjetiti značajno modernizovano okruženje. Materijali i kombinacije materijala sada su još kvalitetnije, dok multimedijalni sistem dominira centralnom konzolom koja je sada izraženo zakrenuta prema vozaču.