Obnovljena tri modela
0

Volvo osvježio V70, XC70 i S80

Sarajevo-x.com
Volvo V70, XC70 i S80 sada su unaprijeđeni s mnoštvom novih komponenti koje uključuju posljednji sistem zabave i informisanja „Volvo Sensus“ kao i napredne tehnologije koje vožnju čine još sigurnijom i udobnijom, a profinjenija tehnologija pogona nudi bolje performanse i manju potrošnju goriva.

Sistem Volvo Sensus sve informacije su predstavljene na 5 ili 7-inčnom ekranu u boji na gornjem dijelu centralne konzole. Displej je postavljen visoko kako bi vozaču bilo jednostavno pratiti cestu. Prilikom pritiska na opciju „My Car“ na centralnoj konzoli omogućava se pristup cijelom nizu postavki kao što su City Safety, Collision Warning, Pedestrian Detection, Driver Alert System, Active Cruise Control, osvjetljenje, retrovizori na vratima, klima uređaj, centralno zaključavanje i audio sistem.

Ukoliko korisnik odabere multimedijski audio sistem, Volvo Sensus dolazi nadograđen s većim 7-inčnim ekranom koji prikazuje dodatne informacije o navigacijskom sistemu, telefonu, zadnjoj kameri, panoramskoj kameri, DVD čitaču, digitalnoj televiziji itd. Konekcija na Bluetooth unaprijeđena je kako bi omogućila ne samo hands-free telefonske pozive nego i muzički streaming s prenosivog Bluetooth čitača. Volvo je zapravo jedina automarka koja nudi Bluetooth muzički streaming kroz cijeli raspon modela. Integrisana navigacija s glasovnim navođenjem dostupna je kao opcija, kao i sistem zabave za putnike na stražnjim sjedištima. Ovaj paket uključuje i DVD čitač, dva 8-inčna ekrana ugrađena u prednja sjedišta, bežične slušalice i daljinski upravljač.

Novost je i to da City Safety sistem sada dolazi kao standard u sva tri Volvo modela. Sistem može ozbiljno smanjiti ili u potpunosti izbjeći sudare s vozilom ispred pri brzinama ispod 30 km/h. City Safety drži na oku vozila ispred sebe uz pomoć laserskog senzora ugrađenog u vjetroban na visini retrovizora. Automobil automatski aktivira kočnice ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme kada vozilo ispred njega uspori ili se zaustavi ili onda kada se vozač prebrzo približava stacionarnom objektu.

Sistem otkrivanja pješaka s punim automatskim kočenjem, najprije predstavljen u Volvo modelima S60, V60 i XC60, sada je dostupan i u modelima V70, XC70 i S80. Ovaj sistem pomaže vozaču otkriti opasne situacije, te aktivno izbjeći zastrašujući scenarij udara u pješaka. Sistem otkrivanja pješaka koristi radar i kameru kako bi pratio pješake ispred automobila. Sistem najprije upozorava vozača kako bi mogao zakočiti ili izbjeći pješaka. Ukoliko vozač ne reagira, automobil automatski koči s punom snagom prije nego što udar postane neizbježan. Uz automatsko kočenje, udari se u određenim situacijama mogu izbjeći pri brzinama do 35 km/h.

Od drugih novih karakteristika u modelima V70, XC70 i S80 ističu se nove boje karoserije i to Biarritz plava i Twilight bronzana, ali i znatno upečatljiviji elementi kao što su redizajnirani prednji farovi, aktivna xenon svjetla kao opcija, LED indikatori skretanja integrisani u bočne retrovizore, dva nova dizajna točkova za V70 i S80 i jedan za XC70. U unutrašnjosti novosti su dvije nove boje presvlaka, a tu su još trokraki upravljač, unaprijeđeni dekorativni umeci i redizajnirana unutrašnja svjetla.

Volvo V70, XC70 i S80 prvi su modeli Volvo game koji dolaze s unaprijeđenim performansama pet-cilindarskog D5 i D3 turbodizela. Kod D5 motora inžinjeri Volva uspjeli su pojačati performanse i okretni moment sa 205 KS i 420 Nm na 215 KS i 440 Nm, dok su u isto vrijeme uspjeli smanjiti potrošnju goriva za 8 posto. To znači da potrošnja goriva za Volvo S80 D5, s ručnim mjenjačem, iznosi samo 4,9 litara na 100 km, što odgovara emisiji od samo 129 g ugljen dioksida po kilometru vožnje.