Noviteti
2

Volkswagen osvježio model cross up

Klix.ba
U njemačkom koncernu Volkswagen pripremili su paket osvježenja za svoj najmanji crossover model u aktuelnoj ponudi.

Volkswagen će, u zavisnosti od tržišta, svoj osvježeni model cross up! prodavati po cijeni koja iznosi 14.250 eura, što je 325 eura više u odnosu na cijenu izvornog modela. Kupci će za spomenuti iznos novca dobiti zgodan crossover(čić) koji pokreće litarski 3-cilindarski atmosferski benzinski motor sa 75 konjskih snaga.

Premijerno predstavljen 2013. godine na Sajmu automobila u Ženevi, redizajnirani cross up! dobio je novu masku hladnjaka, novi oblik svjetala za maglu i drugačiju grafiku u kućištima prednjih svjetala. Tu je i komplet novodizajniranih dvobojnih 16-inčnih aluminijskih felgi.

U odnosu na standardni up!, cross up! ima 15 milimetara veće rastojanje između podloge i najniže tačke na karoseriji, što bi, uz obloge na blatobranima, trebalo asocirati na njegovu pripadnost sve zastupljenijem crossover segmentu.

Pored atmosferskog benzinskog 3-cilindarskog motora, Volkswagen u istoj konfiguraciji sada nudi i opciju s turbo punjačem (TSI) s kojom vozač može računati na dodatnih 15 konjskih snaga, 90 KS na prednju se osovinu distribuira preko 5-stepenog ručnog mjenjača.

Prosječna potrošnja goriva iznosi 4,6 litara nakon 100 pređenih kilometara, što je za 0,3 litra više od prosječne potrošnje koju u Cross up! karoseriji ostvaruje atmosferski motor.

U Volkswagenu su također proširili ponudu boja karoserije za standardni up! koji je u osvježenom izdanju prikazan početkom godine, a proširena je i ponuda opcione opreme.