Noviteti
0

Tehnologija ProPilot ugrađena u Nissanov novi model Serena

Klix.ba
Nissan Motor kompanija najavila je da će nova Serena, čija prodaja u Japanu počinje krajem avgusta, biti opremljena Nissanovom tehnologijom za autonomnu vožnju ProPILOT koja će osigurati bezbrižnost i ugodnost u vožnji autoputem.

ProPILOT je revolucionarna tehnologija za autonomnu vožnju osmišljena za upotrebu u vožnji jednom trakom. Nissan je prvi japanski proizvođač automobila koji uvodi potpuno automatsku kombinaciju upravljanja, ubrzavanja i kočenja, što će vozačima olakšati vožnju u gustom saobraćaju i duga putovanja.

Pomoću napredne tehnologije za obradu slike, sistem ProPILOT prati situaciju na cesti i u saobraćaju te precizno i prirodno upravlja vozilom. Tehnologija ProPILOT je izuzetno jednostavna za upotrebu zahvaljujući prekidaču na upravljaču koji vozaču omogućava jednostavno uključivanje i isključivanje sistema. Jednostavan i prilagodljiv interfejs sistema ProPILOT sastoji se od ekrana koji prikazuje trenutni status sistema.

Sistem ubrzava, koči i upravlja automobilom na temelju informacija dobivenih od monohromatske kamere opremljene naprednim softverom za obradu slika. Trodimenzionalna kamera sistema ProPILOT brzo i jednostavno prepoznaje vozila ispred i oznake na cesti.

Kad je uključen, sistem ProPILOT automatski nadzire udaljenost do vozila ispred pomoću ograničenja brzine koje je odredio vozač (između 30 i 100 km/h). Sistem će automobil održavati u sredini saobraćajne trake praćenjem oznaka na cesti i nadziranim upravljanjem automobilom, čak i u zavojima.

U slučaju zaustavljanja vozila ispred

Sistem ProPILOT automatski koči kako bi potpuno zaustavio vozilo. Nakon što se vozilo zaustavi, ostaće na mjestu čak i ako vozač ne pritišće papučicu kočnice. Kad procijeni da je spreman za nastavak vožnje, ProPILOT se aktivira kad vozač uključi prekidač ili lagano dodirne papučicu gasa.

Nissan provodi opsežna istraživanja uslova vožnje u različitim regijama kako bi ProPILOT bio potpuno prilagođen uslovima na tržištima na kojima će se prodavati. Sistem ProPILOT ugrađen u model Serena za japansko tržište je razvijen za jednostavnu upotrebu na japanskim autoputevima.

Budućnost bez žrtava na cestama polako postaje stvarnost

Nissan proaktivno radi na razvoju pametnih vozila i elektrifikacije vozila kako bi njegove vizije budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama postale stvarnost. Pod geslom Nissanove pametne tehnologije mobilnosti ProPILOT promovira sigurnost i vozačima pruža pouzdanje, u skladu s Nissanovim načelom pametne vožnje.

Sistem ProPILOT će se uvesti i u vozila za evropsko tržište, uključujući i Qashqai, već sljedeće godine. Planira se i uvođenje sistema na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka će omogućiti automatsko prestrojavanje vozila. Njeno uvođenje je planirano za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskršćima je planirano za 2020. godinu.

Nissan će svoj vodeći položaj u razvoju tehnologije za autonomnu vožnju povećati uvođenjem tehnologije u najvažnije modele na svakom tržištu, čime će dodatno poboljšati sigurnost i započeti novu eru automobila.

Vezani članci