Odgovor na konkurenciju
10

Suzuki predstavio novi S-Cross, prodaja u Evropi počinje u decembru

E. L.
Suzukijev odgovor na mnogobrojnu crossover konkurenciju pokreće 1,4-litarski turbobenzinski motor potpomognut blagom hibridnom tehnologijom.

I bilo je vrijeme da u Suzukiju urade nešto na temu kompaktnog crossover modela S-Cross koji u svom posljednjem izdanju, realno, i nije izazvao posebnu pažnju javnosti.

U japanskoj automobilskoj kompaniji računaju da će s novim izdanjem S-Crossa koji se proizvodi u Mađarskoj animirati više kupaca nego do sada, a u tome bi trebala pomoći činjenica da je njihov novi crossover temeljito izmijenjen i izvana i iznutra.

Uz činjenicu da je teško ignorisati da su mjere (zaključno s međuosovinskim rastojanjem) novog S-Crossa identične mjerama prethodnika, čini se da su se u Suzukiju ovaj put ipak opredijelili za temeljit redizajn.

Kako god, među mnogobrojnim izmjenama na karoseriji ističe se drugačije "lice“, ali i znatno veća kućišta zadnjih svjetala. Među glavnim novostima u kabini je novi multimedijalni sistem kompatibilan s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay kojim se ovaj put upravlja preko većeg 9-inčnog displeja.

Novi/obnovljeni S-Cross pokreće 1,4-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor (Booster Jet) koji uz asistenciju blage hibridne tehnologije razvija 129 KS i 235 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi (10,2 sekunde u kombinaciji s pogonom preko obje osovine), a kupci će moći da biraju između 6-stepenog ručnog i automatskog mjenjača.

Prvi primjerci u evropske prodajne salone trebali bi stići prije kraja godine.