Noviteti
11

Seat predstavio Leon X-Perience

Klix.ba
Nakon najava na kraju prošle godine, Seat je sada i zvanično predstavio robusniju verziju Leona ST pod imenom X-Perience.

Ova nova verzija Leona ST dolazi sa 15 mm većom udaljenošću podnice od podloge, kao i sa plastičnim dodacima i ojačanjima karoserije koji stvaraju izgled robusnijeg automobila namjenjenog laganoijoj terenskoj vožnji. Naravno, tu su i aluminijumske zaštite podvozja naprijed i nazad. Leon X-Pereience dolazi i sa crnim krovnim nosačima, a može biti opremljen 17 ili 18-inčnim aluminijumskim felgama koje su posebno dizajnirane za ovu verziju. Ujedno je na bokovima lako primjetiti i masivna ojačanja pragova koja doprinose robusnijem i mišićavijem izgledu.

Unutrašnjost je obogaćena smeđom kožom u kombinaciji sa alcantarom, što je dodatno istaknuto narandžastim kontrastnim šavovima. Jasno jeftiniji modeli umjesto ovih prestižnih obloga dolaze sa oblogama u tkanini koja se također razlikuje od onih u običnom Leonu ST. Model X-Perienece je naslijedio praktičnost Leona ST, pa će mnoge privući veliki 587-litarski prtljažnik koji se može proširiti na 1.470 litara obaranjem zadnjih sedišta.

Leon X-Perience je ponuđen sa stalnim pogonom na sva četiri točka koji koristi Haldex kvačilo pete generacije, dok u ponudi benzinskih motora ima 1.8 TSI sa 180 KS i 280 Nm okretnog momenta. U ponudi dizelaša tu su 1.6 TDI sa 110 KS i 250 Nm, kao i 2.0 TDI u verzijama sa 150 KS i 184 KS. Svi motori mogu biti povezani sa standardnim šesto-stepenim ručnim mjenjačem ili opcionalnim DSG mjenjačem.

Seat Leon X-Perience imaće svoju zvaničnu premijeru na salonu automobila u Parizu u oktobru ove godine, dok će u prodajne salone stići vrlo brzo nakon te premijere.