Ograničeno izdanje
24

SEAT slavi 40. godišnjicu legendarnog modela, predstavljena Ibiza Anniversary Limited Edition

D. B.
Otkako se pojavila 1984. godine, SEAT-ova Ibiza je doživjela pet generacija te je prodana u 6 miliona primjeraka, čime je postala najprodavaniji model španskog brenda.

SEAT sada proslavlja 40. rođendan Ibize, a obilježava ga specijalnim ograničenim izdanjem Anniversary Edition. Model je dobio ime po otoku Ibizi te je predstavljao prekretnicu za uspjeh kompanije. Primjerci pet generacija su od 1984. godine do danas premašili brojku od 6 miliona.

Prva generacija Ibize bila je prvo vozilo koje je SEAT razvio bez asistencije tehnološkog partnera oslanjajući se samo na internu ekspertizu i umijeće dizajnera Giorgetta Giugiara koji je bio zadužen za dizajn eksterijera. Karmann je potpisao dizajn unutrašnjosti, dok je Porsche osigurao pogon.

Otkako se pojavila na tržištu 1984. godine, postala je mjerilo na tržištu, a istovremeno je otvorila put SEAT-ovom uspjehu koji je radio na uspostavljanju pozicije globalne kompanije dostavljajući vozila širom svijeta.

SEAT Ibiza Anniversary Limited Edition ima novu opremu i boje, kao i nove aluminijske točkove te detalje dizajna.

Karoserija je lakirana ekskluzivnom Graphene sivom bojom, dok su 18-inčne felge u Cosmo sivoj boji, kao i laserom izrađeni logotip Anniversary Limited Edition na B stubu.

U unutrašnjosti se nalaze ekskluzivna Bucket sjedišta presvučena tekstilom, koja putnicima pružaju novi nivo dinamike i udobnosti. Tamni aluminij krasti vrata i konzolu, dok se na pragovima nalaze pločice s pomenutim logotipom.

SEAT Ibiza Anniversary Limited Edition bit će dostupna od prvog kvartala ove godine, a cijena još nije poznata.