Noviteti
124

Prvi vlasnik prodaje klasik od kojeg zadrhte ljubitelji automobilskih ikona

Klix.ba
Jedna od posljednjih istinskih automobilskih ikona, koja ubrza rad srca svim automobilskim entuzijastima, uskoro će biti ponuđena na aukciji koju u Parizu organizuje aukcijska kuća RM Auction.

Šta ovaj italijanski "klasik" čini toliko posebnim? Lancia je Deltu HF Integrale Evoluzione 1 Martini 6 proizvela u samo 310 primjeraka, a sve u čast obilježavanja šeste WRC titule 1992. godine.

Automobil u jednom od svojih posljednjih produkcijskih izdanja pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski viševentilski (16v) motor koji razvija 210 konjskih snaga koje se na obje osovine (Integrale) prenose preko ručnog 5-stepenog mjenjača.

Jedan od 310 napravljenih primjeraka s "ratnim bojama" Martinija, koji će se 3. februara ponuditi na aukciji u Parizu, nosi serijski broj 184 i isporučen je prvom i jedinom vlasniku iz sjeverne Italije u decembru 1992. godine. Od tada do danas automobil je ostao u originalnom stanju, besprijekorno je održavan i očuvan, a vlasnik je s njim nakon 23 godine prešao samo 29.000 kilometara.

Sve spomenuto ima i svoju cijenu, pa se očekuje da će italijanska rally legenda u Parizu promijeniti vlasnika za oko 145.000 eura.