Napad na visoku klasu
0

Predstavljena Toyota Mark X

Sarajevo-x.com
Toyota je u Japanu predstavila potpuno novi Mark X model, sa kojim se u pogledu kvalitete, luksuza ali i same ponude prostora namjerava takmičiti sa već dokazanim evropskim modelima kao što je BMW Serija 5 ili Mercedes-Benz E klase.

Sudeći prema prvim osobinama koje su otkrivene za novi Mark X, u Toyoti su zaista po svim mjerilima htjeli ispuniti kriterije luksuznih limuzina, pa se uz snažne motore ističe i pogon na zadnje točkove, dok savremenim dizajnom otvoreno koketira sa luksuzom koji je postao prepoznatljiv zahvaljujući modelima Lexusa.

Prve fotografije otkrivaju zaista raskošno dizajniran automobil, koji se ne srami svojih proporcija. U slučaju dizajna Toyota nije imala namjeru pretjerano kopirati evropsku konkurenciju, već je ponuđeno karakteristično japansko dizajnersko rješenje, gdje prije svega dominira savremen dizajn sa obiljem oštrih i dinamičnih linija karoserije. Prednji dio se ističe vrlo širokim odbojnikom koji se nastavlja na jednako široke i dominantne blatobrane, dok velika maska i zaoštrena prednja svjetla ističu pripadnost visokoj klasi. Luksuz je istaknut i masivnom bočnom projekcijom, gdje su najzanimljiviji A i C nosači krova koji su izuzetno položeni i tako ističu eleganciju karoserije.

Najmanji motor u ponudi Mark X modela biće 2,5-litarski V6 koji će ovoj velikoj i teškoj limuzini obezbjediti sasvim pristojne performanse, gdje spada i ubrzanje do 100 km/h u trajanju od 8,4 sekunde. Jača i poželjnija opcija biće pokretana 3,5-litarskim V6 motorom, koji se ističe uglađenijim radom ali i sasvim prihvatljivom potrošnjom goriva.

Oprema koja je zadužena za aktivnu ali i pasivnu sigurnost je nanivou limuzina ove klase, pa je u unutrašnjost smješteno sedam zračnih jastuka, dok su tu i Pre-Crash sigurnosni sistem, prilagodljiva prednja svjetla koja prate smjer zakretanja prednjih točkova, radarski tempomat kao i sistem za lakše pokretanje u brdu. Pored prostrang putničkog prostora u Toyoti ističu da i prtljažnik zapremine 480 litara može isputniti sve zahtjeve putnika.

Za početak u Toyoti model Mark X planiraju prodavati samo u Japanu i u SAD-u, dok planovi komercijalizacije u Evropi još uvijek nisu objavljeni. U svakom slučaju sa cijenom od oko 17 hiljada američkih dolara za osnovni model čini se kao vrlo pristupačna i adekvatna zamjena za znatno skuplje konkurente iz Njemačke.