Noviteti
91

Predstavljena nova Škoda Fabia

Klix.ba
Nakon brojnih najava i "teasera", Škoda je napokon objavila i prve zvanične fotografije potpuno nove, treće, generacije Škode Fabije.

Zamjena za drugu generaciju Fabije dugo se čekala, a sada je napokon spremna i ima zakazanu svjetsku premijeru za sajam automobila u Parizu, u oktobru ove godine.

Novi model je očekivano zasnovan na Volkswagenovoj PQ26 platformu koja je uvedena ranije ove godine sa Volkswagenom Polo. U poređenju sa još uvijek aktuelnim modelom, nova Fabia je smršala za 65 kg, pa je tako osnovni model težak samo 980 kg.

U ponudi motora biće dostupni trocilindarski i četverocilindarski motori koji ispunjavaju Euro 6 normu o čistoći ispušnih plinova. Ponuda benzinskih motora počinje sa trocilindarskim 1.0-litarskim MPI motorom sa 60 KS, a završava sa četverocilindarskim 1.2-litarski TSI motorom koji proizvodi 110 KS.

Prilikom premijere biće predstavljen i novi trocilindarski 1,4 common-rail TDI koji će biti dostupan sa 75 KS i 105 KS. Kasnije u 2015. godini biće ponuđen i 1.4 TDI agregat sa 75 KS koji dolazi sa Start/Stop sistemom i sistemom rekuperacije kinetičke energije.

Prvi izvještaji ukazuju na to da Škoda ne planira u ponudu uvrstiti i sportsku RS verziju u novoj generaciji Fabije.