Samo tri primjerka
21

Predstavljena najsnažnija Pagani Huayra ikada, cijena 5,5 miliona eura

D. B.
Pagani je predstavio najsnažniju verziju modela Huayra u svojoj historiji, a proizvest će samo tri primjerka,

Gotovo 11 godina je prošlo otkako je Pagani predstavio model Tricolore baziran na modelu Zonda Cinque, koji je dizajniran u čast akrobatskom demonstracijskom timu Italijanskih zračnih snaga, a kako bi se obilježila 60. godišnjica, Pagani je predstavio ultra ekskluzivni model Huayra Tricolore, koji je ujedno i najbrži automobil ovog brenda ikada.

U srcu superautomobila je poznati 6,0-litarski twin-turbo V12 motor koji je Mercedes-AMG specijalno razvio za Pagani. Ovaj motor razvija 829 KS, dvije više u odnosu na model Imola predstavljen u februaru. Obrtni moment iznosi 1.100 Nm.

Ogromna snaga se prenosi na stražnje točkove putem sedmostepenog sekvencijalnog mjenjača, a automobil je težak svega 1.270 kg bez tekućina. Poređenja radi, Pagani Huayra Tricolore je teška kao i Volkswagenov Golf sa trocilindričnim motorom.

Dizajn podsjeća na Zondu Tricolore jer su oba inspirisana Aermacchi MB-330 vojim avionom koji koristi flota Frecce Tricolori (Tricolour Arrows) za treninge i demonstracije.

Osim što nosi boje italijanske zastave, Huayra Tricolori je dobila redizajnirani prednji branik s izraženijim spliterom i većim usisnicima zraka kako bi se bolje hladio snažniji motor. Promjene uključuju i novi ventilacijski otvor koji omogućava dopiranje veće količine zraka u motorni prostor. Tu je i novi stražnji difuzor, kao i karbonski spojler integrisan sa stražnjim poklopcem.

Posebna pažnja je posvećena unutrašnjosti gdje je ručica mjenjača napravila od aluminija i karbona te ručno polirana. Sjedišta su presvučena kombinacijom bijele i plave kože.

Pagani će proizvesti samo tri primjerka ovog modela, a svaki od njih će koštati 5,5 miliona eura prije plaćanja poreza i bez dodatne opreme.