Domet do 600 kilometara
57

Polestar 4 je novi električni Coupé SUV koji pokreće više od 540 "konja“

E. L.
Polestar je za "Četvorku“ pripremio pogonsku opciju s jednim ili dva elektromotora, a elegantni Coupé SUV u snažnijoj verziji iz mjesta do "stotke“ stiže za 3,8 sekundi.

Posljednji električni model automobilske kompanije Polestar krije se iza broja 4, svojim će se dimenzijama smjestiti između ranije predstavljenih modela 2 i 3, a u švedskoj automobilskoj kompaniji koja je u vlasništvu kineske kompanije Geely za elegantno skrojenu "Četvorku“ pripremili su dvije pogonske opcije.

Osnovnu verziju s pogonom preko zadnje osovine pokreće jedan elektromotor koji razvija 276 konjskih snaga i 343 Nm obrtnog momenta, a u Polestaru tvrde da je kapacitet baterije (102 kWh) koja se može puniti na punjačima do 200 kilovata dovoljan za prelazak do 600 kilometara.

Znatno snažniji Polestar 4 koji pokreću dva elektromotora sa sobom donosi integralni pogon, adaptivni ovjes, 543 KS i 686 Nm obrtnog momenta, a kapacitet spomenute baterije trebao bi biti dovoljan za prelazak do 560 kilometara. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,8 sekundi, što ga čini najbržim električnim Polestarom do sada. Uz opcioni paket Performance snažnija "Četvorka“ postavljena je na 22-inčnim felgama iza kojih se kriju Brembo kočnice. Ako vozač(ica) domet stavlja ispred performansi, može birati radni program u kojem radi samo jedan elektromotor

Među zanimljivim detaljima na 4,8 metara dugoj karoseriji s uvučenim ručkama na vratima i bez okvira na prozorima, koja u sebi krije obilje prostora, je nedostatak zadnjeg vjetrobranskog stakla, a posao oko aktivne sigurnosti i preglednosti preuzeo je radar, 12 kamera i isto toliko senzora. U minimalistički dizajniranoj kabini dominiraju dva displeja. Iza većeg (15,4 inča) se krije multimedijalni siste, a na listi opcione opreme je 14,7-inčni „head-up“ display i vrhunski audio-sistem (Harman Kardon) sa 16 zvučnika.

Početna cijena za Polestar 4 iznosi oko 68.000 eura. Proizvodnja počinje u novembru, a prvi primjerci kupcima će biti dostupni naredne godine.