U skladu s ostatkom porodice
0

Počela prodaja redizajniranog Hyundaija i20 u BiH

Klix.ba
U BiH zvanično počinje prodaja redizajniranog i20 modela, iako sa malim zakašnjenjem u odnosu na regiju. i20 je urbani gradski automobil koji će zasigurno privući poglede, a za razliku od svog prethodnika dobio je skoro sasvim novi vanjski dizajn, ali i osvježenu unutrašnjost.
Novitet u smislu dizajna vanjskog izgleda jeste heksagonalna maska i koja prati izgled nešto ranije lansiranih modela, izgled prednjih svjetala, izmjenjen izgled prednjeg i zadnjeg branika, te zadnjih stop svjetala i haube.

Po pitanju dimenzija ovog vozila, novi i20 je porastao za 55 mm, a visina je smanjena za 20 mm, što doprinosi još većoj stabilnosti i upravljivosti ovog vozila. Motori su osnaženi pa tako 1.2 benzinski motor proizvodi 85 KS, za razliku od svog prethodnika sa 75 KS. Kada je u pitanju 1.4 dizelski motor on je također poboljšan pa umjesto dosadašnjih 75 KS, dolazi sa 90 KS. Novitet je i šestobrzinski manualni mjenjač. Prtljažni prostor ostao je isti sa 295 l, što znači da je novi i20 zaista dobio na prostranosti i komforu, ako uzmemo u obzir gore navedene promjene njegovih dimenzija.

Facelift i20 nije samo dobio nove dimenzije, moderniji dizajn, osnažene motore, unaprijeđen je i sa sigurnosnim sistemima pa tako isti dolazi u standardu sa elekroničkim programom stabilnosti vozila ESP-om i VSM-om (vehicle stability management). Proizvođači su se takođe poigrali sa paletom boja samog vozila, pa je ovaj "veliki mališan" dobio još nekoliko novih boja vozila.

Ono što je ipak većini pored izgleda, opreme, prostranosti, možda i najvažnije jeste potrošnja, iako je i prethodni model bio jedan od najekonomičnijih u klasi, ovaj model unaprijeđen je u ovom segmentu, te tako prosječna kombinovana potrošnja u zavisnosti od motora kreće se od 3,4 do 4,7 l/100 km.