Napredniji i privlačniji
0

Peugeot predstavio novi panoramski i-Cockpit

Klix.ba
Kreativan dizajn, užitak u vožnji i električne performanse podignuti su na novi nivo, a novi Peugeot 3008 prvi je model u koji je ugrađen novi panoramski i-COCKPIT. Novi 3008 bit će predstavljen u septembru, a Peugeot sada predstavlja sve inovacije kokpita.

Nova generacija i-Cockpit za budući Peugeot 3008 uključuje impresivni 21-inčni zakrivljeni panoramski ekran visoke rezolucije koji djeluje kao da lebdi iznad armaturne ploče, kao i novi kompaktni upravljač i tipke i-Toggle. Nakon desetljeća uspjeha i razvoja, ovo je najveća evolucija koju je doživio Peugeot i-Cockpit.

Timovi marke Peugeot žele redizajnirati osnovne elemente i učiniti novi panoramski i-Cockpit jedinstvenim proizvodom na tržištu. Time žele vozačima i putnicima osigurati još veći užitak, sigurnost, udobnost i osjećaj ugodnosti.

Peugeot i-Cockpit proizvodi se već deset godina, prodan je u gotovo 10 miliona primjeraka te je doživio različite generacije koje su uvijek uključivale najnovije dostupne tehnologije: digitalnu instrumentnu ploču, bežično povezivanje, glasovne naredbe, 3D efekte, prilagodljive tipke i-Toggle itd.

Sada Peugeot pravi potpuni zaokret i predstavlja potpuno novi i-Cockpit koji će u potpunosti promijeniti iskustvo vožnje.

Peugeot je odlučio povezati dva od tri osnovna elementa i-Cockpita: head-up ekran i veliki centralni dodirni ekran. Oni su sada ugrađeni u 21-inčni zakrivljeni panoramski ekran visoke rezolucije koji se proteže od krajnje lijeve strane armaturne ploče do središnje konzole. Ovaj je panoramski ekran pričvršćen podnožjem sa zadnje strane koje nije vidljivo iz putničkog prostora te zaista djeluje kao da lebdi iznad armaturne ploče. Efekt "lebdenja" dodatno je istaknut posebnim LED ambijentalnim osvjetljenjem ispod ekrana.

Ovaj 21-inčni panoramski ekran smješten je tako da osigurava optimalne ergonomske osobine i blago je zakrivljen prema vozaču, a opet posve dostupan suvozaču. Ovaj digitalni ekran povezuje dvije funkcije Peugeot i-Cockpita:

  • smještena na lijevoj strani panoramskog ekrana, iznad kompaktnog upravljača, instrumentna ploča prikazuje sve informacije o vožnji (brzina, prikaz snage, sistemi za pomoć u vožnji, protok energije itd.).

  • na desnoj strani panoramskog ekrana, u središtu armaturne ploče, jedan je dio dodirnog ekrana dostupan i vozaču i suvozaču. Namijenjen je upravljanju grijanjem/klimatizacijom, navigacijom, multimedijskim sadržajem, sistemom za povezivanje itd.

Na središnjem dijelu armaturne ploče smještene su dodirne tipke i-Toggle, koje se mogu u potpunosti prilagoditi i programirati kako bi omogućile brz pristup do deset omiljenih funkcija korisnika, kao što su pozivanje omiljenog kontakta, pokretanje navigacije do često korištenog odredišta, postavljanje radija na omiljenu postaju, postavljanje idealne temperature na klima-uređaju itd.

Središnja konzola prozračna je i nije pretrpana, čime se povećava prostor za odlaganje i bežično punjenje pametnih telefona. To je moguće jer je automatski mjenjač premješten na armaturnu ploču. On je sad smješten s desne strane upravljača, pored tipke Stop & Start. Posve je ergonomska i omogućuje jednostavan pristup mjenjaču i tipki za gašenje i pokretanje motora jednim intuitivnim pokretom.

Novi kompaktni upravljač s komandama osjetljivim na dodir

Kompaktni upravljač uvijek je bio jedan od glavnih elemenata PEUGEOT i-Cockpita i uvelike je redizajniran kako bi osigurao još bolji osjećaj u vožnji i veću udobnost. Naravno, i dalje je kompaktan, ali sad se odlikuje savremenijim dizajnom: redizajniran središnji dio manji je i "izoliran" od krakova upravljača kako bi se postigao efekt lebdenja sličan panoramskom ekranu na armaturnoj ploči.

Tipke za upravljanje smještene na novom kompaktnom upravljaču sad su opremljene funkcijom upravljanja na dodir kako bi se garantovala najbolja ergonomija: iako automatski detektiraju prste vozača, aktiviraju se tek kad ih se pritisne kako bi se izbjegle pogreške. Novi i-Cockpit uvodi dvije nove, tanke i elegantne, tipke za upravljanje smještene iza kompaktnog upravljača.

Kvalitetna i tehnološki napredna kabina

Ovaj 21-inčni lebdeći panoramski ekran nije jedini element koji pridonosi spektakularnom izgledu novog i-Cockpita.

Privlačan izgled i tehnološki karakter upotpunjuje ambijentalno osvjetljenje koje se proteže cijelom širinom armaturne ploče i oblogama vrata. Osvjetljenje se odražava i na elegantnim aluminijskim umetcima. Može se personalizirati u osam različitih boja.

Tkanine se savršeno slažu s aluminijskim umetcima, čime se postiže jedinstvena kombinacija materijala visoke kvalitete.