Noviteti
9

Osvježeni Mulsanne sada i s većim međuosovinskim rastojanjem

Klix.ba
Bentley je predstavio decentno redizajniran luksuzni model Mulsanne, a ukupnoj ponudi priključila se i verzija s povećanim međuosovinskim rastojanjem.

Redizajnirani Bentley Mulsanne dobio je nekoliko novodizajniranih elemenata na prednjem dijelu raskošno dimenzionirane karoserije, što će njegovu ionako markantnu pojavu učiniti još markantnijom.

U odnosu na model prije "zatezanja bora", osvježeni Mulsanne sada između redizajniranih kućišta dvostrukih prednjih svjetala, čija je donja tačka ovaj put u jednakoj ravni, ukrašava šira maska hladnjaka čije su vertikalne prečke napravljene od poliranog nehrđajućeg čelika. Redizajnirani su i hromirani usisnici zraka u prednjem odbojniku stilizovani u obliku slova B, a na sličan način su dizajnirana i kućišta zadnjih LED svjetala.

Luksuznu i izrazito prostranu unutrašnjost krasi kombinacija vrhunskih materijala, a u Bentleyu kupcima već u osnovnoj ponudi nude mogućnost izbora između 24 različite boje kožnih obloga uz koje se može kombinovati nekolicina različitih boja konca za prošivanje. Pored nekolicine tradicionalnih detalja kojih se u Bentleyu (i Rolls-Royceu) nikada neće odreći, u duhu modernih vremena svakako je 8-inčni display preko kojeg se upravlja multimedijalnim sistemom čiji hard-disk raspolaže sa 60 GB prostora za pohranu.

Multimedijalni sistem kompatibilan je s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay, a za ljubitelje dobrog zvuka tu je i audio-sistem sa čak 20 zvučnika i 2.200 watti izlazne snage. Za putnike na zadnjim sjedištima Bentley je pripremio zasebne 10,2-inčne tablete.

Pored sličnih kozmetičkih karoserijskih poboljšanja, snažniji model Mulsanne Speed dobio je i rekalibriran rad automatskog mjenjača uz koji sada stiže i radni program S(port). Za direktniji odziv s upravljača i bolju ukupnu upravljivost inžinjeri su unaprijedili i rad zračnog ovjesa. Besprijekornoj tišini u putničkoj kabini svakako doprinose i posebno razvijene Dunlop gume.

Najveća novost u ponudi za Mulsanne svakako je verzija s produženim međuosovinskim rastojanjem koje putnicima na zadnjim sjedištima u prostoru nogu nudi dodatnih 25 centimetara slobodnog prostora. Pored raskošne zadnje centralne konzole uz više centimetara stiže i veći panoramski stakleni krov koji putnički prostor optički čini još prostranijim.

Bez obzira na međuosovinsko rastojanje, standardni Bentley Mulsanne pokreće 6,75-litarski biturbo V8 motor koji razvija 512 konjskih snaga i nudi 1.020 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za 296 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 5,1 sekunde. Prijenos snage na zadnju osovinu vrši se preko 8-stepenog automatskog mjenjača koji proizvodi renomirana kompanija ZF. Snažniji Mulsanne Speed pokreće motor iste konfiguracije koji je pojačan na 537 konjskih snaga i nudi 1.100 Nm najvećeg obrtnog momenta. Verzija Speed za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba samo 4,8 sekundi, a maksimalna brzina automobila iznosi 305 km/h.

Bentley će osvježenu Mulsanne gamu predstaviti na Sajmu automobila u Ženevi zajedno sa novim modelom Flying Spur V8 S.