Novi model, stara cijena
5

Osvježena Hyundai Elantra stigla na tržište BiH

Senad Orman
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Hyundai Elantra, limuzina koja predstavlja Hyundaijev najveći prodajni uspjeh stigla je u obnovljenom izdanju i na naše tržište. Prva Elantra se proizvela davne 1990. godine, a do danas ukupno je prodano 13.4 miliona vozila. Iako mnogi nisu svjesni toga, upravo Elantra se nalazi u 10 najprodavanijih automobila u svijetu ikad.

Danas je zvaničnom premijerom u ugodnom ambijentu kompleksa Tarčin Forest Resort obnovljena Hyundai Elantra uvedena na tržište Bosne i Hercegovine.

Osvježena Elantra uprkos svojim brojnim novim sigurnosnim i tehničkim dodacima, unaprijeđenom i promijenjenom enterijeru i eksterijeru ostaje jednako povoljna kupovina i zadržava cijene prethodnog modela.

Spolja je tako lako primjetiti novi poklopac motora, prednji branik i masku dok su i svjetla naprijed i nazad također izmjenjena i osvježena. Zadnji dio Elantre je u suštini dobio potpuno novi izgled, a pored toga tu je i novi dizajn točkova od 16” i 17” inča, te nova LED prednja svjetla na sportskim nivoima opreme.

Unutrašnjost otkriva novu središnju konzolu, otvore za zrak, novu instrument tablu i njeno kućište. Tu je sada i Hyundai Smart Sense sistem koji nudi niz naprednih funkcija za konstantnu aktivnu sigurnost i pogodne performanse.

Tako Hyundai Smart Sense sistem kao opciju nudi pomoć za izbjegavanje udara (Forward Collision Avoidance Assist – FCA), pomoć pri održavanju u traci (Lane Keeping Assist), pomoć pri održavavnju budnosti vozača (Driver Attention Alert), sigurnosnu pomoć pri izlasku iz vozila (Safe Exit Assist). Dodatne funkcije Smart Sense Safety uključuju: funkciju Blind-spot upozorenje o sudaru, uz upozorenje na saobraćaj koji se odvija sa zadnje strane vozila i funkciju pomoći kod promjene trake kretanja (Blind-Spot Collision Warning with Rear Cross-Traffic Alert and Lane Change Assist).

Hyundai Elantra u novom izdanju dolazi s Hyundaijevom novom generacijom info-zabavnog sistema AVN 5.0. Ovaj sistem ima unaprijeđeni procesor, kao i 8-inčni ekran naspram 7-inčnog ekrana kod prethodne Elantre. Korištenje tjunera s AVN 5.0 je brzo i lako jer su AM i FM kanali sada dostupni na jednom ekranu.

Elantra je sada dostupna i s pogodnostima kao što su Infinity Premium Audio sa Clari-Fi, Apple CarPlay, Android Auto i bežičnim punjenjem pametnog telefona.

Sada Elantra dolazi sa motorom od 1.6 litara i 127 KS i sa 150 Nm obrtnog momenta. Moguće je odabrati ručni ili automatski mjenjač sa 6 stepeni prenosa zavisno od želje kupca.

U Hyundaiju očekuju da će prodaja Elantre sa dolaskom osvježene verzije rasti, pogotovo s obzirom na to da je značajan broj automobila već unaprijed prodan prije zvaničnog dolaska modela na tržište. U ponudi će se naći tri paketa opreme: trend, style i premium. Redovna cijena će kretati od 29.990 KM sa PDV, a određeni broj vozila će biti u promotivnoj ponudi već od 26.991 KM sa PDV.

Vezani članci