Još jedan turbo
14

Novi Swift Sport bit će predstavljen u Frankfurtu

Klix.ba
Suzuki će novi Swift Sport prvi put ponuditi s turbo benzinskim motorom, a premijerno predstavljanje publici bit će na jesenjem Sajmu automobila u Frankfurtu.

Suzuki je aktuelnu generaciju modela Swift predstavio u decembru prošle godine, a nekoliko standardnih verzija Suzukijevog kandidata u B segmentu uskoro će se priključiti i verzija Sport koju će japanska automobilska kompanija premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu.

U Suzukiju za sada nisu otkrili previše detalja o novom Swift Sportu, a prema izvještajima britanskog magazina Autocar Japanci ovaj put odustaju od atmosferskog motora, jer će novi Swift Sport, navodno, pokretati 1,4-litarski četverocilindarski turbo benzinski motor Boosterjet koji pokreće crossover model Vitara S.

Još uvijek nije poznato hoće li motor u kombinaciji sa sportskim Swiftom imati više potencijala u odnosu na potencijal (140 KS) koji nudi uz Vitaru, ali će u svakom slučaju biti snažniji od 1,6-litarskog atmosferskog benzinca koji je pokretao prethodnu generaciju Swift Sporta, što bi trebalo biti sasvim dovoljno za uvjerljiv nastup automobila čija masa ne bi trebala prelaziti 1.000 kilograma.

Standardni Swift aktuelne generacije već se isporučuje s litarskim trocilindarskim turbo benzinskim motorom koji raspolaže sa 112 KS i može se kombinovati s 5-stepenim ručnim ili 6-stepenim automatskim mjenjačem. Swift je i dalje na raspolaganju i s 1,2-litarskim četverocilindarskim atmosferskim motorom koji raspolaže s 90 KS, a opciono se može dobiti i s CVT mjenjačem.