Odličan recept
7

Novi Suzuki Swift Sport je lakši i snažniji

Klix.ba
Suzuki je u Frankfurtu predstavio novi Swift Sport koji je snažniji i lakši od prethodne generacije, što ga čini odličnom alternativom za ulazak u svijet sportskih automobila.

Razvijajući novi Swift Sport u Suzukiju nisu smjeli pogriješiti, jer je prethodna generacija njihovog malog i okretnog sportskog automobila za svaki dan naišla na nepodijeljene pozitivne kritike.

Nakon premijernog predstavljanja publici na Sajmu automobila u Frankfurtu čini se da su u japanskoj automobilskoj kompaniji projekat Swift Sport shvatili više nego ozbiljno, jer je krajnji rezultat sportski automobil čija masa iznosi samo 970 kilograma, što je 80 kilograma manje od mase istoimenog modela prethodne generacije.

Novi Swift Sport je značajno lakši (prvenstveno zbog novorazvijene platforme), ali je istovremeno 40 milimetara širi i po prvi put ga pokreće benzinski motor kojem asistira turbo-punjač. I dok je 1,6-litarski atmosferski četverocilindarski viševentilski motor u prethodnoj generaciji nudio 136 KS, novi 1,4-litarski četverocilindarski 'Boosterjet' turbo motor raspolaže sa 138 KS, što se može učiniti suviše skromnim napretkom, ali ne treba zaboraviti na ranije spomenutu masu Swift Sporta nove generacije.

S turbo-punjačem stiže i znatno više obrtnog momenta, a u Suzukiju još uvijek nisu objavili zvanične podatke o ubrzanjima i maksimalnoj brzini automobila koji je od glave do pete odlična alternativa snažnijim, ali i značajno skupljim sportskim modelima B segmenta koje nude neke druge automobilske kompanije.