Električni Citroen Berlingo
0

Novi standard među električnim furgonima

Klix.ba
Citroen predstavlja električni Berlingo na sajmu u Hannoveru koji je namjenjen profesionalcima, te zajedno s modelom C-ZERO dokazuje posvećenost francuske marke proizvodnji električnih vozila. Utemeljen je na najnovijoj generaciji Citroena Berlingo, te primjenjuje najnovija tehnološka dostignuća i zadržava sve prednosti što ih imaju ostale verzije u gami: do 4,1 m3 korisnog tovarnog prostora i 685 kg nosivosti.
Prisutan na tržištu električnih vozila već više od dvadesetak godina, kao i na tržištu lakih gospodarskih vozila s C 15, C 25 i Berlingom prve generacije, Citroen na Salonu u Hanoveru prvi put predstavlja električni Berlingo. Dolazak te nove verzije ponovo dokazuje želju ove marke da smanji emisije stakleničkih plinova. Citroen u paleti nudi i brojne verzije s ugrađenom mikrohibridnom tehnologijom e-HDi, te tehnologijom Hybrid4 na modelu DS5.

Električni Berlingo namijenjen je profesionalcima jer odgovara na sve njihove potrebe, posebno s velikom mogućnošću utovara, kako u korisnoj zapremini tako i nosivosti. Usto, omogućuje preduzećima da šire pozitivnu sliku o sebi i pokažu kako aktivno čuvaju okoliš. Taj model izvrsno je rješenje i za sve brojnije teškoće pri vožnji u gradskim sredinama.

Dvodijelni komplet akumulatora ugrađen je nazad ispod poda pa je podnica tovarnog prostora sasvim ravna, što znači da nema nikakvih razlika u odnosu na termičke verzije Berlinga.

Ukupni iskoristivi kapacitet akumulatora od 22,5 kWh nudi autonomiju od 170 km. Postoje dva načina punjenja akumulatora, preko dva različita priključna mjesta: standardno punjenje, koje traje od 6 do 12 sati zavisno o dostupnoj snazi i brzo punjenje, u trajanju od 30 minuta, za punjenje 80% akumulatora.

Elektromotor je razvijen u suradnji s korporacijom Mitsubishi Motors na temelju njihovog električnog pogonskog sklopa. Razvija najveću snagu od 49 kW (67 KS) s najvećim okretnim momentom od 200 Nm. Snaga se prenosi na prednje pogonske točkove preko reduktora.

Poput termičkih verzija, električni Berlingo ima dvije karoserijske verzije: standardnu od 4,38 m i produženu od 4,63 m. Kabina nudi do tri sjedišta i modularnost koja olakšava utovar krupnih predmeta.

Iskoristiva zapremina može doseći 4,1 m3, dok je najveća nosivost 685 kg, a sve su to vrijednosti jednake onima na termičkim verzijama. Električni Berlingo namjerava postaviti nova mjerila na tržištu električnih furgona. Razvijen u suradnji s pokrajinom Galicijom u Španjolskoj, sklapat će se u fabrici u Vigu. Prodaja, obogaćena ponudom usluga prilagođenih očekivanjima profesionalaca, počinje u prvoj polovici 2013. godine.